Британската поп звезда Гари Глитър излезе от затвора, след като излежа половината от 16-годишната си присъда за сексуално насилие.

Глемрок певецът, известен с редица хитове в класациите през 70-те, беше лишен от свобода през 2015 г. заради упражняване на сексуален тормоз над три ученички.

Снимка: Getty Images

Агенцията предаде, че 79-годишният музикант е напуснал "Върн", затвор с ниско ниво на сигурност в Портланд в петък, след като прекара 8 години там.

Освободен е служебно по средата на срочната установена присъда. Сега сексуалният насилник подлежи на изпитателни условия.

Глитър, чието истинско име е Рол Гад, е на върха на славата си, когато набелязва беззащитните си жертви. Напада две момичета, на 12 и 13 години, след като ги кани в гримьорната си, отделяйки ги от майките им. Третата потърпевша не е навършила дори 10, когато Глитър се промъква в леглото ú и прави опит да я изнасили през 1975 г.

Снимка: Getty Images

Обвинения към него се появяват чак 40 години по-късно от случилото се, правейки певецът първият арестуван по време на операция на лондонската полиция във връзка със случая на Джими Савил.

Решението на съда беше, че няма доказателства за това Глитър да е показал разкаяние след като бе признат за виновен веднъж за опит за изнасилване, веднъж за нелегален сексуален акт с момиче, ненавършило 13 години, както и за четири случая на неприлично посегателство.

Снимка: Getty Images

Глитър загуби оспорване на присъдата си пред апелативен съд.

Музикантът предизвика негативното публично мнение още години преди присъдата, след като призна, че притежава 4000 детски порнографски снимки и влезе в затвора за четири месеца през 1999 г.

През 2002 г. беше експулсиран от Камбоджа заради съобщения, обвиняващи го в сексуални престъпления, а през март 2006 г. беше осъден за упражнението на сексуален тормоз над две момичета, на 10 и на 11 във Виетнам, след което прекара две и половина години в затвора.