Ема Хеминг Уилис, съпруга на актьора Брус Уилис, който навърши 68 години тази седмица, сподели своите „мъка и тъга“, свързани с нелечимата деменция, от която мъжът й страда, съобщи Би Би Си.

„Започнах деня си плачейки, както си личи по подпухналите ми очи“, каза тя във видео, публикувано в Инстаграм. „Важно е да ви покажа всички страни на това.“

Американският актьор, носител на пет награди „Златен глобус“ и две отличия „Еми“, беше диагностициран с нелечима деменция през февруари. През 2022 г. пък беше обявено, че Уилис страда от афазия – заболяване, което се характеризира с проблеми в говора. Още тогава семейството му съобщи, че той ще прекрати актьорската си кариера.

Деменцията затруднява както говора, така и поведението и способността за правене на планове на Уилис. Лечение или метод за забавяне на хода на заболяването не съществуват, така че симптомите му ще продължат да се влошават, пише още БТА.

„Хората винаги ми пращат този тип съобщение: „О, толкова си силна. Не знам как го правиш“, каза още Хеминг Уилис. „Нямам избор. Иска ми се да имах, но трябва и да гледам две деца.“

Причината да споделя тези свои преживявания публично по нейни думи е „лъчът надежда“, който за нея са „топлината и любовта“ на феновете.

„Правя го за себе си толкова, колкото го правя и за вас, защото знам колко много обичате съпруга ми.“

Актрисата Деми Мур, която е бившата съпруга на Уилис, също се присъедини към празненството по случай рождения му ден. Тя публикува кадри, в които той пее със семейството си и получава торта. Мур и Уилис имат три дъщери.

„Много се радвам, че всички празнувахме в твое име днес. Обичам те и обичам семейството ни. Благодаря на всички за любовта и топлите пожелания – ние всички ги усещаме“, каза Мур.

Снимка: Getty Images

Славата на Брус Уилис се дължи на актьорските му изяви през 80-те и 90-те години на миналия век – най-вече в хитовите филми „Умирай трудно“, „Шесто чувство“, „Армагедон“ и „Криминале“, както и в телевизионния сериал „Съдружници по неволя“.

Вижте повече за Брус Уилис в следващото видео: