Вълнуващата победа на „Евровизия“ 2024 отиде при швейцарския изпълнител Немо Метлър, оставайки без дъх зрителите пред екрана и публиката в Малмьо. 

Немо отказва да бъде определен в традиционните граници на пола, спечели състезанието със своята енергична балада „The Code“, която изразява процеса към самоосъзнаване.

С впечатляваща визия, розова пола и талант, Немо събра общо 591 точки, водейки в надпреварата още при вота на журито с 365 точки, изпревайки френския си конкурент Слиман и хърватина Baby Lasagna.  

Тазгодишната „Евровизия“ не мина и без драма. При получаването на трофея Немо падна на колене на сцената и докато размахваше трофея от радост, той се счупи в ръцете на победителя – само 30 минути след като водещият Греъм Нортън призова: „Не чупете трофея!“

Снимка: Eurovision Song Contest

Ето 10 любопитни факта за Немо:

Произход: Немо се гордее със своя произход от Биел, двуезичен малък град в кантона Берн в Швейцария, където френският и немският са официални езици.

Идентичност:  Немо се определя, като небинарен и предпочита да бъде наричан с името си или с неутралните местоимения. Песента, с която печели „Евровизия“, „The Code“, отразява осъзнаването, че не се определя нито като мъж, нито като жена. 

Снимка: Eurovision Song Contest

Реалити звезда: Немо участва в швейцарската версия на „Маскираният певец“,  където е с костюм на панда, но отпада на 5 позиция, след като журито го разкрива. 

Музикална кариера: Освен че има изключителен певчески талант, Немо се занимава с продуценство и пише песни за други изпълнители, от няколко години насам.