След броени дни предстои да бъдат раздадени наградите „Оскар“ и събитието ще е изключително интересно, защото наравно със сравнително нови звезди има и истински легенди на киното. Някои от тях вече имат награда „Оскар“ и сега се борят за втора, а други пък никога не са били награждавани, въпреки годините работа в Холивуд.

Трима актьори имат шанс да попаднат в списъка на най-възрастните актьори, получавали „Оскар“.

Снимка: Getty Images

Един от тях е 76 годишният Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“ от 1980 г. За тази роля той получи номинация за „Оскар“, но не можа да грабне самата награда. Чак 10 години по-късно наградата „Оскар“ дойде в ръцете му, благодарение на филма на Мартин Скорсезе „Добри момчета“. Пеши беше отличен за поддържаща роля. Отново за поддържаща роля и отново във филма на Скорсезе, в който си партнира с Робърт де Ниро, Джо Пеши е номиниран и тази година.

Снимка: Getty Images

Много почитатели на 79-годишния Ал Пачино стискат палци именно той да вземе „Оскар“-а. Макар да е един от най-големите актьори в Холивуд, Пачино не само е получавал „Оскар“ един единствен път, но и от тогава не е номиниран за нищо. Номинацията му за „Ирландецът“ е първата от 27 години насам.

Снимка: Getty Images

Сред номинираните най-голям (и като възраст и като име) е 82-годишният Антъни Хопкинс, когото целият свят свързва с образа на гениалния убиец и канибал доктор Ханибал Лектър. Именно за ролята на доктор Лектър Антъни Хопкинс получи единствения си засега „Оскар“. През следващите 6 години беше номиниран още три пъти, но наградата така и не стигна до него. Номинацията му за ролята на папа Бенедикт XIV е първата му през 21 век.

  • 10-годишната актриса Джулия Бътърс, която си носеше сандвич, защото храната на „Оскар“-ите невинаги е по вкуса й
  • Дали можеше и по-добре? Няколко визии от Оскарите, които ни... отчаяха (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Хоакин Финикс: Чувстваме се в правото си да осеменяваме изкуствено крава и да вземем бебето й
  • Защо Джейн Фонда и Елизабет Банкс отказаха да си купят нова рокля за „Оскар“-ите
  • Супер класа - 16 зашеметяващи рокли от церемонията с "Оскарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Брад Пит спечели първия си актьорски "Оскар"
  • Южна Корея успя да създаде филма на годината, кога България ще се добере поне до номинация
  • „Паразит“ с четири награди „Оскар“, сред които историческата за „Най-добър филм“
  • Запознайте се с актрисите, които са номинирани за „Оскар“ за главна роля
  • Запознайте се с актрисите, които се състезават за „Оскар“ за поддържаща роля

Ако някой от тях тримата успее да вземе наградата, то той ще попадне в списъка на 10-те най-възрастни актьори, получавали „Оскар“. На следващата страница може да видите как изглежда списъкът сега, преди да се промени в понеделник >>>

10. Жозефин Хъл (74 години)

Снимка: imdb.com

Жозефин започва филмовата си кариера доста късно – на 55 години, но играе почти до смъртта си през 1957 г. Талантът ѝ не остава незабелязан и през 1950 г. тя печели наградата „Оскар“ за ролята си във филма „Харви“. Ролята ѝ носи и „Златен глобус“.

9. Катрин Хепбърн (74 години)

Снимка: Getty Images/IMDB.com

Тя е най-награждаваната с „Оскар“ актриса. Първата си награда получава когато е на 27 години за филма „Morning Glory“. Четвъртия си и последен „Оскар“ актрисата печели през 1982 г. за филма „На златното езеро“. Тя не присъства на нито една от 12-те церемонии, на които е номинирана. Всъщност е била на раздаването на „Оскар“-ите само веднъж и то за да връчи наградата на друг.

8. Хенри Фонда (76 години)

Снимка: Getty Images

Големият актьор Хенри Фонда, баща на холивудската бунтарка Джейн Фонда и на Питър Фонда, има номинации за „Оскар“ за „Гроздовете на гнева“ и за „12 разгневени мъже“ – два от най-великите филми на всички времена. Той обаче получава първата си награда чак когато е на 76 години, месеци преди да почине. Фонда не присъства на церемонията по награждаването и се налага дъщеря му Джейн да я приеме от негово име.

7. Пеги Ашкрофт (77 години)

Снимка: Getty Images

Кариерата на Пеги Ашкрофт започва в нямото кино и актрисата продължава да играе почти до смъртта си през 1991 г. Тя е номинирана само веднъж за „Оскар“ и успява да спечели наградата за поддържаща роля във филма „Път до Индия“.

6. Дон Амичи (77 години)

Снимка: Getty Images

Актьорът, който започва актьорската си кариера когато е на 27 години, играе в киното и телевизията до края на живота си. Последният му филм дори излиза след смъртта му. Най-голямото признание получава като по-възрастен за ролята си в „Какавиди“ и през 1986 г. е номиниран за „Оскар“ и печели статуетката.

На следващата страница може да видите срещу кого ще се изправят Ал Пачино и Антъни Хопкинс и кои са на-възрастните актьори, спечелили „Оскар“ >>>

5. Джон Гилгуд (77 години)

Снимка: Getty Images

Като други актьори в този списък, Джон Гилгуд посвещава целия си живот на киното, но получава заветния „Оскар“ едва като по-възрастен. Първата си номинация получава на 64 години, но не успява да вземе наградата. Това най-сетне става когато е на 77 години, но Гилгуд не отива да я получи лично.

4. Мелвин Дъглас (79 години)

Снимка: Getty Images

Мелвин Дъглас започва актьорската си кариера в нямото кино и продължава да се снима във филми през целия си живот. Той два пъти е печелил наградата „Оскар“ като по-възрастен – на 63 години за филма „Хъд“ и на 79 години за комедията „Присъствие“. Той не присъства на нито една от двете церемонии.

3. Джордж Бърнс (80 години)

Снимка: Getty Images

Най-големият успех на родения през 1896 г. Джордж Бърнс идва през 1975 г., когато участва във филма „Слънчевите момчета“ в който се разказва за двама популярни в миналото старци, които се събират за едно последно шоу, но не могат да се търпят един друг. На 80 години Бърнс получава първата си номинация и първия си „Оскар“. Джордж Бърнс продължава да се снима в киното и телевизията до 98-годишна възраст. Актьорът умира през 1996 г. на 100 години.

2. Джесика Тенди (80 години)

Снимка: Getty Images/IMDB.com

Макар да се снима в киното от млада, Джесика Тенди става популярна едва в по-късните си години. Тя участва във филмите „Какавиди“ и „Пържени зелени домати“, но най-известната ѝ роля е за филма „Да возиш мис Дейзи“ с Морган Фрийман. За ролята си Тенди получава „Оскар“ и в продължение на почти 30 години е най-възрастният човек с наградата. Две години по-късно получава още една номинация, но не успява да спечели. Тя е най-възрастната жена, която е получавала „Оскар“.

1. Кристофър Плъмър (82 години)

Снимка: Getty Images

Неуморният актьор е на 90 години, но продължава да се снима в киното. Миналата година играеше една от най-запомнящите се роли в хита „Вадете ножовете“. И въпреки че филмовата му кариера започва още през 1953 г., когато е на 24 години, първата му номинация за „Оскар“ е чак от 2010 г. През 2012 г. най-сетне получава наградата и става най-старият носител на „Оскар“, задминавайки рекорда на Джесика Тенди, а през 2018 г. стана най-възрастният човек с номинация за „Оскар“.