Няма по-голямо признание за актьор или актриса от това да получи наградата „Оскар“. И докато повечето хора трябва да работят с години, за да се доберат до номинация за престижната награда, има някои изключително талантливи актьори и актриси, които успяват да впечатлят академията още докато са млади.

Интересен факт е, че 9 от 10-те най-млади хора, получавали „Оскар“, са жени.

Снимка: Getty Images

Ето кои са 10-те най-млади актриси (и един актьор), които са получавали „Оскар“:

10. Тереса Райт (24 години)

Снимка: Getty Images

Актрисата, която единствена е заплашена да отпадне от този списък, е Тереса Райт, която получава две номинации за „Оскар“ през 1943 г. – за главна и за поддържаща роля. Тя печели само наградата за поддържащата роля във филма „Госпожа Минивър“, но остава в историята като един от 13-те човека, които са получавали две номинации в една и съща година. 

9. Джоан Фонтейн (24 години)

Снимка: Getty Images

Родена само ден преди Тереса Райт, Джоан ще застане на 10-а позиция в този списък, ако Флорънс Пю спечели „Оскар“. Тя става известна с ролята си на госпожа Де Уинтър във филма на Алфред Хичкок „Ребека“ по великолепния роман на Дафни дьо Морие и дори получава номинация за „Оскар“, която не успява да спечели. На следващата година получава още една номинация и този път печели наградата за главната роля във филма „Подозрение“, отново режисиран от Алфред Хичкок. 

8. Ан Бакстър (23 години)

Снимка: Getty Images

Ан Бакстър е най-известна с ролята си във „Всичко за Ева“, в който си партнира с Бети Дейвис, но успява да впечатли Американската филмова академия четири години по-рано, когато печели „Оскар“ за поддържаща роля в „Острието на бръснача“ по книгата на Съмърсет Моъм.

7. Джанет Гейнър (22 години)

Снимка: Getty Images

Джанет Гейнър не само е сред най-младите актриси, получили „Оскар“, но също така получава наградата си за три филма едновременно! Това се случва на най-първата церемония по раздаването на „Оскар“-ите, когато са позволявали номинирането на един актьор за няколко филма.

6. Дженифър Лорънс (22 години)

Снимка: Getty Images

Една от най-обещаващите млади актриси в днешно време e Дженифър Лорънс, която е най-известна с поредицата „Игрите на глада“. В момента тя е на 29 години, но вече има четири номинации за „Оскар“, от които е спечелила една и то когато е била само на 22 години.

На следващата страница може да прочетете кои са петте най-млади актриси (и един актьор), които са печелили награда „Оскар“ >>>

5. Марли Матлин (21 години)

Снимка: imdb.com

През последните години тя се изявява най-вече в телевизията и сме я гледали в сериали като „Куантико“ и „Магьосници“. Но тя успява да постигне мечтата на много актьори и да се добере до награда „Оскар“ още през 1986 г., когато е на 21 години. Тя печели наградата за главна роля във филма „Деца, забравени от бога“.

4. Тимъти Хътън (20 години)

Снимка: imdb.com

Може би познавате Тимъти Хътън от хитовите сериали „Как да ни се размине за убийство“ и „Свърталище на духове“. Той обаче има и една награда „Оскар“ от 1981 година за поддържаща роля във филма „Обикновени хора“. Хътън е единственият мъж в тази класация.

3. Пати Дюк (16 години)

Снимка: imdb.com

Актрисата, която почина през 2016 г. има много роли в киното и телевизията и две награди „Златен глобус“, но най-голям успех постига през 1963 г., когато получава наградата „Оскар“ за поддържаща роля във филма „Чудотворецът“. Тогава тя е само на 16 години.

2. Ана Пакуин (11 години)

Снимка: imdb.com

Тя участва в някои популярни сериали през последните години и в поредицата „Х-мен“, но успява да спечели наградата „Оскар“ още с първата си роля през 1994 г., когато е само на 11 години. Ана Пакуин грабва наградата заради ролята си във филма „Пианото“, който се счита за най-добрият филм, режисиран от жена.

1. Тейтъм О‘Нийл (10 години)

Снимка: imdb.com

Тейтъм, която днес е на 56 години, е останала в историята като най-младия човек, получавал „Оскар“ в конкуренция с други актьори. Тя участва във филма „Хартиена луна“ и получава „Оскар“ за поддържаща женска роля.

Бонус: Шърли Темпъл (6 години)

Снимка: Getty Images

Макар никога да не е получавала номинация, най-известното дете актьор в Америка получава признание от Американската филмова академия през 1935 г., когато е само на 6 години. Шърли Темпъл е най-младият човек някога, поличавал почетен „Оскар“. Тя почина чак през 2014 г. на 85 години, но актьорската й кариера приключва когато е само на 21 години.