Няма по-голямо признание за актьор или актриса от това да получи наградата „Оскар“. И докато повечето хора трябва да работят с години, за да се доберат до номинация за престижната награда, има някои изключително талантливи актьори и актриси, които успяват да впечатлят академията още докато са млади. Очевидно жените имат по-голям шанс да впечатлят журито като млади, тъй като 9 от 10-те най-млади хора, получавали „Оскар“, са жени.

Снимка: Getty Images

Тази година шанс да постигне нещо такова има 24-годишната Флорънс Пю, която е номинирана за ролята си в „Малки жени“. Актрисата успя да спечели сърцата за зрителите на филма и си заслужи номинацията. Тя беше номинирана и за „Златен глобус“, но загуби от Лора Дърн. Ако сега успее да получи „Оскар“-а, ще бъде деветата най-млада актриса, получавала наградата.

 

 

Ето кои са 10-те най-млади актриси (и един актьор), които са получавали „Оскар“:

10. Тереса Райт (24 години)

Снимка: Getty Images

Актрисата, която единствена е заплашена да отпадне от този списък, е Тереса Райт, която получава две номинации за „Оскар“ през 1943 г. – за главна и за поддържаща роля. Тя печели само наградата за поддържащата роля във филма „Госпожа Минивър“, но остава в историята като един от 13-те човека, които са получавали две номинации в една и съща година.

 

 

9. Джоан Фонтейн (24 години)

Снимка: Getty Images

Родена само ден преди Тереса Райт, Джоан ще застане на 10-а позиция в този списък, ако Флорънс Пю спечели „Оскар“. Тя става известна с ролята си на госпожа Де Уинтър във филма на Алфред Хичкок „Ребека“ по великолепния роман на Дафни дьо Морие и дори получава номинация за „Оскар“, която не успява да спечели. На следващата година получава още една номинация и този път печели наградата за главната роля във филма „Подозрение“, отново режисиран от Алфред Хичкок.

 

 

8. Ан Бакстър (23 години)

Снимка: Getty Images

Ан Бакстър е най-известна с ролята си във „Всичко за Ева“, в който си партнира с Бети Дейвис, но успява да впечатли Американската филмова академия четири години по-рано, когато печели „Оскар“ за поддържаща роля в „Острието на бръснача“ по книгата на Съмърсет Моъм.

7. Джанет Гейнър (22 години)

Снимка: Getty Images

Джанет Гейнър не само е сред най-младите актриси, получили „Оскар“, но също така получава наградата си за три филма едновременно! Това се случва на най-първата церемония по раздаването на „Оскар“-ите, когато са позволявали номинирането на един актьор за няколко филма.

6. Дженифър Лорънс (22 години)

Снимка: Getty Images

Една от най-обещаващите млади актриси в днешно време e Дженифър Лорънс, която е най-известна с поредицата „Игрите на глада“. В момента тя е на 29 години, но вече има четири номинации за „Оскар“, от които е спечелила една и то когато е била само на 22 години.

На следващата страница може да прочетете кои са петте най-млади актриси (и един актьор), които са печелили награда „Оскар“ >>>