Скарлет Йохансон е само на 35, но въпреки това е трудно да повярваме, че през цялата си кариера и след толкова много филми нито веднъж не е печелила, нито пък изобщо е била номинирана за „Оскар“. Тази година, сякаш за да наваксат, от Американската филмова академия номинира актрисата в две категории – най-добра главна женска роля във филма „Брачна история“ и най-добра поддържаща женска роля във филма „Джоджо заекът“.

Скарлет Йохансон - номинирана за главна женска роля във филма „Брачна история“ (предстои да видим дали ще спечели) и за поддържаща роля във филма „Джоджо заекът“ (предстои да видим дали ще спечели)
Снимка: Getty Images

Според правилника на академията, един актьор няма право да получава повече от една номинация в една и съща категория, нито номинации в различни категории за една и съща роля (това се е случвало само веднъж и от тогава е правилото). Нищо не пречи на актьорите да имат две номинации за различни филми и в различна категория, но въпреки това едва 11 души преди Скарлет са получавали двоен шанс за наградата.

Разгледайте галерията горе, за да видите кои са 12-те актьори и актриси, които са получавали по две номинации в една и съща година.

Общо 3 мъже и 9 жени са получавали по повече от една номинация, но никой от тях не е печелил и двете.

Първа е била актрисата Фей Байнтър през 1939 г., още на единадесетата церемония по раздаването на наградите. Тя е номинирана за филмите „Йезавел“ и „Бели знамена“, но получава наградата само за първия. Четири години по-късно същото се случва и на Тереса Райт, която е номинирана за „Госпожа Минивър“ и „Гордостта на янките“, но печели само първата.

Първият мъж, който получава две номинации е актьорът Бари Фицджералд през 1945 г., който е номиниран за най-добър главен и поддържащ актьор за една и съща роля във филма „По моя начин“. Той печели наградата за поддържаща роля и след този прецедент академията забранява един актьор да получава две номинации за една роля.

Бари Фицджералд (отляво) - номиниран за главна мъжка роля във филма „По моя начин“ и за поддържаща роля във филма „По моя начин“ (печели)
Снимка: Getty Images

След този случай минават 38 години, преди отново да се случи някой да има номинация в две категории. Джесика Ланг получава номинации за превърналия се вече в класика филм „Тутси“ и за „Франсис“ и печели първата.

През 1989 г. Сигорни Уивър се превръща в първата актриса, която е номинирана в две категории, но не печели в нито една от тях.

Вторият мъж с две номинации в една година е Ал Пачино. Големият актьор е номиниран 6 пъти преди това, включително за двете части на „Кръстника“, но не е печелил наградата до 1993 г., когато получава две номинации и взима „Оскар“ за ролята си в „Усещане за жена“. След това обаче номинациите секват и Пачино не беше номиниран за наградата до тази година. Предстои да видим дали „Ирландецът“ ще му донесе втора награда.

През 1994 г. има две актриси с по две номинации – Холи Хънтър и Ема Томпсън. От тях само Хънтър си тръгва с награда за филма „Пианото“.

Джулиан Мур - номинирана за главна женска роля във филма „Далеч от рая“ и за поддържаща роля във филма „Часовете“
Снимка: Getty Images

Първа през новото хилядолетие да получи две номинации е великолепната Джулиан Мур. Тя е номинирана за главна и поддържаща роля през 2003 г., но не получава нито едната от наградите. Всъщност, въпреки че е една от най-добрите актриси в Холивуд, Джулиан Мур спечели „Оскар“-а чак през 2015 г.

През 2005 г. Джейми Фокс беше номиниран два пъти и спечели „Оскар“ за филма „Рей“, а през 2008 две номинации имаше Кейт Бланшет, но си тръгна с празни ръце.

Сега е ред на Скарлет Йохансон да се опита да влезе в историята като първата актриса, успяла да спечели две награди „Оскар“ в една и съща церемония. Стискаме ѝ палци!