Обявиха номинациите за наградата „Оскар“ и сред тях няма големи изненади. С най-много номинации е филмът „Жокера“ – цели 11, сред които за най-добър филм, за режисура, за главна мъжка роля и за адаптиран сценарий.

Необичайно е, че цели три филма имат по 10 номинации за „Оскар“. Това са лентите „Ирландецът“, „Имало едно време в Холивуд“ и „1917“.

Макар в категорията за режисура да няма нито една жена, сред номинираните за най-добър филм все пак има един, режисиран от жена – „Малки жени“ на Грета Гъруиг. Това е едва четиринайсетият филм, режисиран от жена, който получава престижната номинация в цялата история на наградите, а ако спечели, ще бъде едва вторият победител след „Войната е опият“ на Катрин Бигълоу.

 

Грета Гъруиг на наградите "Златен глобус"
Снимка: Getty Images

Грета Гъруиг е номинирана и за сценарий, но не и за режисура. Тази категория номинираните са Мартин Скорсезе, Коентин Тарантино, Тод Филипс, Сам Мендес и кореецът Бонг Джуун-хоу.

Друга историческа номинация е за южнокорейския „Паразит“, който може да стане първият филм, който не е на английски, с награда за най-добър филм. Миналата година се очакваше наградата да иде при „Рома“, който също не е на английски, но филмът на Куарон се размина с „Оскар“-а (наградата отиде при „Зелената книга“).

Пълен списък с номинациите може да намерите на сайта btvnovinite.bg: