Наградата „Оскар“ за главна женска роля, която се дава от Американската филмова академия, е една от най-важната в нощта на наградите. Тази година само две от претендентките за наградата никога не са били номинирани преди.

Едната от тях е актрисата Синтия Ериво, която е номинирана за драмата ‚Хариет“. Във филма тя играе млада чернокожа робиня, която бяга от господарите си, след което се връща, за да спаси семейството и приятелите си.

  • 10-годишната актриса Джулия Бътърс, която си носеше сандвич, защото храната на „Оскар“-ите невинаги е по вкуса й
  • Дали можеше и по-добре? Няколко визии от Оскарите, които ни... отчаяха (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Хоакин Финикс: Чувстваме се в правото си да осеменяваме изкуствено крава и да вземем бебето й
  • Защо Джейн Фонда и Елизабет Банкс отказаха да си купят нова рокля за „Оскар“-ите
  • Супер класа - 16 зашеметяващи рокли от церемонията с "Оскарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)
  • Брад Пит спечели първия си актьорски "Оскар"
  • Южна Корея успя да създаде филма на годината, кога България ще се добере поне до номинация
  • „Паразит“ с четири награди „Оскар“, сред които историческата за „Най-добър филм“
  • Никога не е късно – най-старите актьори, които получиха „Оскар“ и които имат шанс тази година
  • Запознайте се с актрисите, които се състезават за „Оскар“ за поддържаща роля

За пръв път е номинирана и Скарлет Йохансон, която обаче има двоен шанс да си тръгне с награда. Актрисата е номинирана за главна роля в „Брачна история“ и за поддържаща роля в „Джоджо Заека“. В „Брачна история“ Скарлет е в ролята на актриса,„Джоджо Заека“. В „Брачна история“ Скарлет е в ролята на актриса, която преминава през процедура за развод. Самата процедура обаче се оказва по-тежка, отколкото всички причини, довели семейството до решение за развод.

За пореден път е номинирана младата актриса Сърша Ронан, която мнозина считаха за сигурен победител през 2018 г. Това е четвъртата ѝ номинация, но ако прогнозите излязат верни, и този път ще си тръгне без награда.

Също с четири номинации е Рене Зелуегър, която се завърна след почти 10 години без нищо по-сериозно на екрана. Сега тя влиза в образа на Джуди Гарланд, която прави последните си изпълнения в Лондон, преди да се откаже от сцената. Рене вече спечели наградата „Златен глобус“ и по всичко изглежда, че ще получи и „Оскар“-а.

Последният претендент за наградата за най-добра актриса тази година е Чарлийз Терон, която е номинирана за ролята на журналистката Мегън Кели във филма „Бомба със закъснител“. Във филма става дума за обвиненията за сексуален тормоз срещу шефа на Fox News. Това е третата номинация на Терон, която вече има една награда – за филма „Чудовище“ от 2003 г.