Хоакин Финикс спечели "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Жокера" - първи в кариерата му, като холивудският актьор изнесе силно емоционална реч при получаване на наградата, в която не пропусна да защити правата на онеправданите и да даде гласност на безгласните. Прочете цялата реч на Хоакин Финикс, която изнесе по време на официалната церемония по връчване на наградите "Оскар" 2020.

"Изпълнен съм с толкова голяма благодарност. Не се чувствам издигнат над никого от останалите номинирани колеги или от когото и да е в тази зала, защото споделяме една и съща любов – и това е любовта към киното. И тази начин на изразяване ми даде най-необикновения живот. Не знам къде щях да бъда без него.

Но мисля, че най-големият подарък, който ми направи, както и много хора от [тази индустрия], е възможността да бъдем гласът на безгласните. Мислех си за някои тежките проблеми, с които се сблъскваме колективно.

Мисля, че на моменти се чувстваме или сме накарани да се чувстваме, сякаш се борим за различни каузи. Но аз виждам сходство. Мисля, че независимо дали говорим за неравенство между половете или за расизъм, за ЛГБТ права, за права на коренното население или за права на животните, ние говорим за борбата срещу несправедливостта.

Говорим за борбата срещу нагласата, че една нация, един народ, една раса, един пол, един вид, има право да управлява, да използва и контролира друг безнаказано.

Мисля, че станахме много откъснати от естествения свят. Много от нас са виновни заради егоцентричния мироглед и вярваме, че сме центърът на Вселената. Нахлуваме в природния свят и го ограбваме заради неговите ресурси. Чувстваме се в правото си да осеменяваме изкуствено крава и да вземем бебето й, въпреки безпогрешните й ревове от мъка. След това вземаме млякото й, предназначено за нейното теленце, и го добавяме в нашето кафе и зърнени храни.

Страхуваме се от идеята за лична промяна, защото смятаме, че трябва да пожертваме нещо - да се откажем от нещо. Но човешките същества, в най-добрия си вид, са толкова креативни и изобретателни, че можем да създаваме, разработваме и прилагаме системи за промяна, които са полезни за всички съзнателни същества и околната среда.

Цял живот съм бил негодник, бил съм егоист. Понякога бях жесток човек, с когото трудно се работеше, и съм благодарен, че толкова много от вас в тази зала ми дадоха втори шанс. Смятам, че тогава сме в най-добрия си вид – когато се подкрепяме. Не когато се отхвърляме взаимно заради предишните си грешки, а когато си помагаме един друг да растем. Когато се образоваме взаимно; когато се водим един друг към изкуплението.

Когато беше на 17 години, брат ми Ривър написа тези думи. Той каза: "Тичай към спасението с любов и мирът ще последва."

Вижте цялата реч на Хоакин Финикс от сцената на наградите "Оскар" във видеото по-долу.