45-ата година от живота на Хоакин Финикс със сигурност ще остане една от най-хубавите в живота му. Не само „Жокера“ стана най-успешният филм в кариерата му (поне засега) и най-печелившия филм, забранен за непълнолетни, но и актьорът направи следващата стъпка във връзката си с Руни Мара, дългогодишната му приятелка, и ѝ предложи брак.

И точно както „Жокера“ не е като останалите филми, така и Хоакин Финикс не е като другите актьори. Ако не вярвате в това, нека ви припомним няколко интересни подробности за живота и кариерата му, а след това сами ще можете да прецените дали Финикс е просто поредният актьор или е явление в света на киното.

Трагично минало, смърт в семейството и автомобилен инцидент

Фамилното име на Хоакин не винаги е било Финикс. Той е роден като Хоакин Ботъм в много религиозно семейство, членуващи в култ. Имал брат и три сестри, всички с доста странни имена – Ривър (река), Рейн (дъжд), Либърти (свобода), и Съмър (лято).
След като родителите му разбрали, че 4-годишният Ривър е бил сексуално насилван от членове на култа, решили да напуснат завинаги. За да покажат, че животът им започва на чисто, променили фамилията си на Финикс (феникс).

Най-тежкият момент в живота на актьора е когато на 19-годишна възраст открил по-големия си брат Ривър в безпомощно състояние, след като е предозирал с наркотици. Хоакин веднага позвънил на Бърза помощ, но въпреки това брат му починал. Ривър, който също бил актьор, е една от причините Хоакин да започне да играе. Връзката им е била много силна и звездата от „Жокера“ до днес отказва да говори за загубата на брат си.

През 2006 г. самият Хоакин Финикс едва не загубиl живота си, след тежък автомобилен инцидент. Докато шофирал, спирачките му отказали и колата му изхвърчала от пътя, понасяйки тежки поражения. За щастие наблизо минавала друга кола, шофирана от режисьора Вернер Херцог, който се притекъл на помощ. Когато стигнал до колата, видял, че Финикс е вътре и е в съзнание. Актьорът заявил, че не е пострадал, но очевидно бил разтърсен от инцидента, защото опитал да запали цигара, докато колата се пълнела с бензин. Херцог успял да го спре и го измъкнал от превозното средство.

Белегът му

Има много предположения как се е появил белегът, като най-разпространеното е, че актьорът е роден със заешка устна, но това не е така. Белегът му е по-рождение, а не е следствие на инцидент или операция.

Този дребен детайл не пречи на кариерата на актьора, а в много филми дори играе някаква роля. Например в „Следите“ се обяснява, че героят му е получил белега когато е бил бейзболист, заради предпазния шлем. Това после има важно значение за историята. В „Жокера“ можем да предположим, че белегът му е в резултат от физическия тормоз, на който е бил подложен като дете.

Веган и отдаден защитник на животните

Още от дете, заради култа, в който са членували родителите му, Хоакин е възпитан като веган, но дори след като семейството му напуска религиозната общност, той не променя навиците си. Актьорът продължава да е един от най-големите застъпници на веган начина на живот и освен това е вманиачен на тема защита на животните.

За филма „Гладиатор“ е трябвало да носи характерните за периода дрехи, създадени от животинска кожа, но твърдо е отказали и се е наложило да се изработят имитации от изкуствен материал. В друг случай пък се е отказал от голяма сума за реклама на известна марка обувки, направени от естествена кожа.

Прочетете още за актьора на следващата страници>>>