45-ата година от живота на Хоакин Финикс със сигурност ще остане една от най-хубавите в живота му. Не само „Жокера“ стана най-успешният филм в кариерата му (поне засега) и най-печелившия филм, забранен за непълнолетни, но и актьорът направи следващата стъпка във връзката си с Руни Мара, дългогодишната му приятелка, и ѝ предложи брак.

И точно както „Жокера“ не е като останалите филми, така и Хоакин Финикс не е като другите актьори. Ако не вярвате в това, нека ви припомним няколко интересни подробности за живота и кариерата му, а след това сами ще можете да прецените дали Финикс е просто поредният актьор или е явление в света на киното.

Трагично минало, смърт в семейството и автомобилен инцидент

Фамилното име на Хоакин не винаги е било Финикс. Той е роден като Хоакин Ботъм в много религиозно семейство, членуващи в култ. Имал брат и три сестри, всички с доста странни имена – Ривър (река), Рейн (дъжд), Либърти (свобода), и Съмър (лято).
След като родителите му разбрали, че 4-годишният Ривър е бил сексуално насилван от членове на култа, решили да напуснат завинаги. За да покажат, че животът им започва на чисто, променили фамилията си на Финикс (феникс).

Най-тежкият момент в живота на актьора е когато на 19-годишна възраст открил по-големия си брат Ривър в безпомощно състояние, след като е предозирал с наркотици. Хоакин веднага позвънил на Бърза помощ, но въпреки това брат му починал. Ривър, който също бил актьор, е една от причините Хоакин да започне да играе. Връзката им е била много силна и звездата от „Жокера“ до днес отказва да говори за загубата на брат си.

През 2006 г. самият Хоакин Финикс едва не загубиl живота си, след тежък автомобилен инцидент. Докато шофирал, спирачките му отказали и колата му изхвърчала от пътя, понасяйки тежки поражения. За щастие наблизо минавала друга кола, шофирана от режисьора Вернер Херцог, който се притекъл на помощ. Когато стигнал до колата, видял, че Финикс е вътре и е в съзнание. Актьорът заявил, че не е пострадал, но очевидно бил разтърсен от инцидента, защото опитал да запали цигара, докато колата се пълнела с бензин. Херцог успял да го спре и го измъкнал от превозното средство.

Белегът му

Има много предположения как се е появил белегът, като най-разпространеното е, че актьорът е роден със заешка устна, но това не е така. Белегът му е по-рождение, а не е следствие на инцидент или операция.

Този дребен детайл не пречи на кариерата на актьора, а в много филми дори играе някаква роля. Например в „Следите“ се обяснява, че героят му е получил белега когато е бил бейзболист, заради предпазния шлем. Това после има важно значение за историята. В „Жокера“ можем да предположим, че белегът му е в резултат от физическия тормоз, на който е бил подложен като дете.

Веган и отдаден защитник на животните

Още от дете, заради култа, в който са членували родителите му, Хоакин е възпитан като веган, но дори след като семейството му напуска религиозната общност, той не променя навиците си. Актьорът продължава да е един от най-големите застъпници на веган начина на живот и освен това е вманиачен на тема защита на животните.

За филма „Гладиатор“ е трябвало да носи характерните за периода дрехи, създадени от животинска кожа, но твърдо е отказали и се е наложило да се изработят имитации от изкуствен материал. В друг случай пък се е отказал от голяма сума за реклама на известна марка обувки, направени от естествена кожа.

Прочетете още за актьора на следващата страници>>>

Може да изпълнява всякакви роли

За разлика от много актьори, които се специализират в един тип роли и ги изпълняват в по-голямата част от кариерата си, Хоакин Финикс може (и е) влизал във всякакви роли – Исус Христос, римски император, луд и самотник, който се влюбва в програма.

И се отдава напълно на ролите

Хоакин Финикс никога не приема роля с лека ръка, защото има навика напълно да ѝ се отдаде – и в подготовката и в изпълнението. Например, когато трябваше да играе пожарникар във филма „Стълба 49“, стана част от отряд пожарникари доброволци и в продължение на няколко месеца изпълнява задълженията си като пожарникар. През това време е участвал в гасене на пожари, спасяване на хора и неколкократно е влизал в горящи сгради с риск за живота си.

За филмите „Мария Магдалена“ и „Жокера“ Финикс се подлага на чудовищни диети, за да загуби тегло.

Звезда, която не обича славата

Хоакин Финикс е световна звезда, но въпреки това не обича светлината на прожекторите. Той рядко дава интервюта, не обича да участва в пресконференции и не е почитател на събития с червен килим.

Ако го срещнете на улицата и поискате да се снимате с него, най-вероятно ще ви откаже. Веднъж една жена се престрашила да поиска селфи с него. Хоакин я поздравил за смелостта и отказал снимката, но въпреки това дълго разговарял с жената. Макар и без снимка, тя със сигурност е останала доволна от вниманието, което актьорът ѝ е отделил.

Никога не знаем какво да очакваме от него

Може био най-щурото нещо, което Хоакин Финикс някога е правил, е филмът „Все още съм тук“. Това е пародиен документален филм, който осмива популярните риалити предавания. Във филма Хоакин Финикс играе самият себе си и обявява, че се отказва от актьорската си кариера, за да стане рапър.

Съдържанието на филма може да накара дори Саша Барън Коен да се изчерви – според едно ревю във филма има повече мъжки полови органи, отколкото в гей порно. Филмът показва как Финикс употребява наркотици, използва услугите на проститутка и прави орална любов на музикален продуцент. В една от най-гнусните сцени виждаме как друг рапър се… изхожда върху спящия Хоакин.

Разбира се, нищо от показаното във филма не е истинско, но за да има по-голям ефект известно време Финикс поддържаше илюзията, че наистина е решил да се откаже от актьорската кариера заради рап музиката.

„Все още съм тук“ не е филм, който бихме ви препоръчали да гледате, но без съмнение е нещо, което малко актьори биха имали смелостта да направят.