Дори да не сте гледали нито един от филмите за Батман и да не сте отваряли комикс през живота си, няма как да не сте чували за Жокера – смъртният враг на Батман, който тероризира Готъм със смеха и убийствените си шеги (буквално приема убийството като нещо смешно). В началото на следващия месец обаче ще видим Жокера по един нов, много по-различен и много по-мрачен начин.

Режисьорът на филма „Жокер“ е Тод Филипс, който е най-известен с комедийната поредица „Последният ергенски запой“, ще се отклони от обичайния си стил и ще опита да направи познатия ни образ дори по-побъркан и мрачен.

Хоакин Финикс и Тод Филипс на Международния филмов фестивал във Венеция
Снимка: Getty Images

В главната роля ще видим Хоакин Финикс, който не е пестил времето си и не е жалил тялото си, за да се превърне в психопата от Готъм. Едно от най-важните неща за преображението му е било сериозната загуба на тегло, която е поискал режисьорът от него – актьорът е свалил 24 килограма само за няколко седмици:

 

Най-важното за нас в началото беше загубата на тегло, наистина мисля, че с това се почна. И се оказа, че това много повлия на психиката ми. Започваш наистина да откачаш, когато загубиш толкова много тегло за толкова кратко време.

Хоакин Финикс за „Жокер“ на филмовия фестивал във Венеция

 

Нищо, което да сме виждали досега

Това е четвъртият Жокер, когото ще видим на голям екран. И въпреки всичко зрителите няма как да са подготвени за това, което ги очаква, без значение дали са на посещение в мрачния град Готъм за пръв път или имат експертни познания за света на Батман.

Хоакин Финикс като Жокера в „Жокер“ (2019)
Снимка: imdb.com

Филмът не е базиран по нито една от комиксовите истории, нито пък Финикс е черпил вдъхновение от звездите, които изиграха Жокера преди това. Цялата концепция за персонажа е нова и Тод Филипс, заедно с Хоакин Финикс често са променяли или добавяли нови елементи към образа:

Това, което ме привлече към този филм и този персонаж беше, че ще опитаме да го направим по нов начин. Затова и не съм търсил вдъхновение в предишни интерпретации.

Хоакин Финикс за „Жокер“ на филмовия фестивал във Венеция

Смехът на Жокера

Единственото общо с досегашните персонажи е специфичният смях на злодея. Режисьорът е имал много конкретни изисквания как иска да звучи той – като нещо болезнено. Още преди да даде сценария на Финикс, той му е обяснил как точно трябва да звучи смехът и го е накарал да се упражнява:

Да си призная честно, не мислех, че мога да го направя. Упражнявах се сам и после повиках Тод, за да го чуе. Отне ми наистина много време.

Хоакин Финикс за „Жокер“ на филмовия фестивал във Венеция

Трима други актьори вече са изпълнявали култовата роля

Хоакин Финикс ще има трудна задача, тъй като Жокера вече е познат на света благодарение на трима много популярни актьори.

Джаред Лето като Жокера в „Отряд самоубийци“ (2016)
Снимка: imdb.com

Джаред Лето (2016)

Най-скорошното превъплъщение в Жокера е на Джаред Лето за филма „Отряд самоубийци“. Изпълнението му получи някои добри отзиви, но като цяло филмът не направи много за образа на Жокера. Известно време се говореше, че ще има отделен филм за злодея, но след като стана ясно за проекта на Тод Филипс, студиото загуби интерес към Лето като Жокера и по всяка вероятност няма да го видим скоро в същата роля.

Хийт Леджър като Жокера в „Черният рицар“ (2008)
Снимка: imdb.com

Хийт Леджър (2008)

През 2008 година Хийт Леджър почина. Същата година всички осъзнахме, че сме загубили един от най-големите актьори на света, без да имаме време да му се насладим. Той изигра Жокера във филма „Черният рицар“ на Кристофър Нолан и го направи толкова добре, че посмъртно получи „Оскар“ за тази роля. Смята се, че е възможно точно подготовката за превъплъщението в психопата да е тласнало младия актьор към наркотиците и към преждевременната му смърт.

Джак Никълсън като Жокера в „Батман“ (1989)
Снимка: imdb.com

Джак Никълсън (1989)

Първият и вероятно най-известен Жокер е този на Джак Никълсън от филма „Батман“ от 1989, режисиран от Тим Бъртън. Киноманите вероятно никога няма да постигнат съгласие кой Жокер е по-добър – този на Никълсън или този на Леджър (Джаред Лето рядко се явява претендент). Двата образа обаче са изключително различни, така че няма място за сравнение.

Хоакин Финикс като Жокера в „Жокер“ (2019)
Снимка: imdb.com

Различен ще бъде и Жокера на Хоакин Финикс, но предстои да видим дали някой ще го сравнява с Леджър и Никълсън или по-скоро с Джаред Лето. Ще разберем това, когато филмът излезе в началото на октомври. Премиерате му беше преди два дн на филмовия фестивал във Венеция. Лентата се увенча с успех сред зрителите на фестивала и получи 8-минутни овации от публиката.