Придвижването с велосипед е един от най-приятните и екосъобразни начини. Не изисква гориво, има сравнително евтина материална поддържка, действа добре на мускулите и дишането.

Знаете ли кой е направил първият български велосипед? Това странно на вид устройство е създадено през 1882 г. от Гено Арабаджиев. Може да бъде видян в музея в Нова Загора. При първите демонстрации велосипедът предизвиква сензация и мнозина се чудят как е възможно човек да се вози само на две колела. Разбира се, първият велосипед е голяма гордост за града и в центъра има негов паметник.

Снимка: Васил Богданов

ЗА УДОВОЛСТВИЕ - РЕКОРДИ С ВЕЛОСИПЕД

Велосипедът може да се използва както в градски условия – за да стигнете до офиса, например, така и в планината. А също и за поставяне на рекорди.

Бела Бенова е българката, която е обиколила с велосипед и заснела повече от 1000 морски фара в над 50 държави. Едно от пътешествията й я отвежда в Дания, където снима над 100 фара. Успява да навърти с велосипеда си 2613 километра.

Снимка: Бела Бенова

Дания е 13-тият й пореден етап от ежегодните й велосипедни пътешествия по морските фарове на различни държави. Всичко започва през 2007 г., когато с велосипеда си обикаля Българското черноморие и заснема около 100 фара и морски светлини. Продължавайки със същото темпо и в чужбина, успява да заснеме над 1000 фара в над 50 държави.

ЗА РАБОТА - ПОЛЗИТЕ ОТ ХОДЕНЕ ДО ОФИСА С ВЕЛОСИПЕД

Карането на колело до работа намалява стреса и подобрява работоспособността през целия ден, тъй като хората не се чувстват толкова напрегнати през първите 45 минути. 

Резултатите представят канадски учени от "John Molson School of Business" към университета "Конкордия" в Монреал. Сред трите най-популярни начини за придвижване до работното място са колоездене, шофиране на личен автомобил и ползване на обществения транспорт.

Началото на деня определя колко продуктивен ще бъде човек, а велосипедистите са с по-добро настроение и усещат по-малко стрес от останалите през първите 45 минути от работния ден. Освен редицата ползи за здравето, карането на колело е полезно за опазване на околната среда, което е особено важно в градовете, където концентрацията на замърсители е голяма.

Снимка: bTV

14 ПРИЧИНИ ДА ИДЕТЕ НА РАБОТА С ВЕЛОСИПЕД

1. Жените, които карат колело по 30 минути на ден, са по-малко заплашени от рак на гърдата.

2. Жените, които отиват на работа с колело, имат много по-спокоен и ползотворен ден от тези, които отиват до офиса с автомобилите си.

3. За всяка 1 миля, измината на велосипед, вместо с кола, спестявате около 1 pound of CO².

4. Спестявате пари от бензин.