Най-краткият тест за интелигентност в света е способен само с 3 математически въпроса да измъчи доста хора, като едва 17 процента успяват да отговорят правилно на всички задачи.

Наречен Тест за когнитивна рефлексия, той включва въпроси, които първоначално са част от изследователска книга, публикувана през 2005 г. от проф. Шейн Фредерик от Масачузетския технологичен институт. След като наскоро стана хит в интернет, най-краткият тест за интелигентност предизвика същинска онлайн буря, като мнозина се опитаха да го решат без грешка...

Проф. Фредерик е помолил над 3000 участници от различни образователни среди да решат теста, включително студенти от най-добрите американски университети като Йейл и Харвард. Може да ви звучи изненадващо, но в битката да дадат верни отговори и на трите въпроса в теста, се справят само 17%, докато останалите 83% не успяват.

Снимка: iStock

"Достигането на правилния отговор често изисква потискането на грешния отговор, който изниква "импулсивно" в ума", пояснява проф. Фредерик, говорейки за теста. Пробвайте!

Това е най-краткият IQ тест:

1. Бухалка и бейзболна топка струват общо 1,10 долара. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. Ако на 5 машини отнема 5 минути, за да се направят 5 продукта, колко време ще отнеме на 100 машини да направят 100 продукта?

3. В езеро има водни лилии, чието количество се удвоява ежедневно. Ако на водните лилии са необходими 48 дни, за покрият цялото езеро, колко време ще отнеме, за да покрият половината от езерото?

Трите най-често срещани отговора, които дават, са:

1. 10 цента

2. 100 минути

3. 24 дни

Но те всъщност отговарят грешно на всичките въпроси. Правилните отговори вижте тук >>>