Британските медии съобщиха, че танцьорът Дейвид Тул е починал. 56-годишният мъж доби световна популярност, след като участва в танц на откриващата церемония на параолимпийските игри през 2012 г. Тогава Дейвид танцува на сцената, въпреки че нямаше крака.

Дейвид Тул е роден с рядко генетично заболяване, заради което тялото му е останало недоразвито от кръста надолу. Когато е дете, двата му крака са ампутирани.

Мечтата на Дейвид е да стане професионален танцьор, което изглежда невъзможно, след като няма крака, но той не се отказва. Дейвид започва да тренира да се придвижва по сцената на ръце и през 1993 г., когато е 28-годишен, става професионален танцьор.

През 1997 г. участва във филма „Урокът по танго“, а през 2006 г. в „Небесна милост“. Дейвид Тул е и танцьор в много театрални постановки на Острова.

Най-славният момент в живота и кариерата му е, когато е избран да участва в откриващата церемония на параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. Дейвид Тул изпълнява танц, който завършва с полет над олимпийския стадион и се превръща в най-паметния момент от церемонията.

Снимка: Getty Images

„Бяха ни казали че не трябва да се поглеждаме с момичето, което летеше срещу мен“, сподели Тул в интервю за BBC през 2013 г. „Много ни се искаше да се разсмеем, защото това беше най-невероятният момент в живота и на двама ни, но не можеше, защото целият свят гледаше.“

Едно от нещата, които са доставили най-голямо удоволствие на танцьора, е възможността му да се срещне с големия британски актьор Сър Иън Маккелън и с физика Стивън Хокинг на церемонията.

През следващите години Дейвид Тул работи за подобряването на условията за инвалиди в британските театри и за достъпа на хора с увреждания до изкуството. Тази дейност му носи престижния британски орден „Орден на Британската империя“ през 2019 г.

След като стана известно, че Дейвид Тул е починал, много от хората, работили с него, споделиха колко невероятен човек е бил и колко ще им липсва. Все още не е известно каква е причината за смъртта му.