Британското кралско семейство и депутати отдадоха почит на комика и артист Пол О'Грейди, който направи драг културата популярна със своето алтер его Лили Савидж.

О'Грейди, който почина на 67-годишна възраст, се превърна в участник в хитови телевизионни предавания, както и в активист за правата на ЛГБТИ общността.

Роден в северозападния английски град Бъркънхед през 1955 г., О'Грейди започва да се изявява като Лили Савидж през 70-те години на миналия век, докато работи в лондонски съвет.

Снимка: Getty Images

Той представя остроумната, носеща перука Савидж в нощните клубове, а по-късно актът се разгръща с телевизионни и радио изяви с нейния характер.

"Невъзможно е да се надцени какъв новатор беше той", казва телевизионният водещ на сутрешното предаване по ITV Ричард Арнолд.

"Всъщност го боготворяхте като гей... и след това, разбира се, той навлезе в масовото излъчване", каза той в "Добро утро, Великобритания".

Снимка: Getty Images

Страстен любител на животните, О'Грейди представяше и дългогодишния телевизионен риалити сериал "От любов към кучетата", чието действие се развива в лондонския дом за бездомни и нежелани животни Battersea Dogs & Cats Home.

Кралицата-консорт Камила участва в специален епизод на програмата през декември.

"Дълбоко натъжен да чуя за смъртта на Пол О'Грейди, който работеше в тясно сътрудничество с Нейно Величество в подкрепа на Батърси, осигурявайки много смях и много спомени с вирнати опашки", беше публикувано в Туитър акаунта на британското кралско семейство заедно със снимка на Камила и звездата.

Снимка: Getty Images

Питър Татчел, активист за правата на човека, заяви, че О'Грейди "беше не само брилянтен комик и телевизионна личност, но и много обичан активист за равенството на ЛГБТ+ и правата на животните".

Татчел добави, че О'Грейди е трябвало да води предстояща кампания на своята фондация, която иска извинение от полицията на Обединеното кралство за "историческото преследване на ЛГБТ+ общността".

Той припомни също, че през 80-те години на миналия век полицията е нахлула в лондонско заведение на ЛГБТК в разгара на кампанията за всяване на страх от вируса на СПИН.

Полицаите са носели гумени ръкавици, казва Татчел, поради погрешното схващане по онова време, че човек може да се зарази с ХИВ, като докосне някого.

Снимка: Getty Images