Лудвиг Витгенщайн е австрийско-британски философ, работил най-вече в областта на логиката, философията на математиката, философията на съзнанието и философията на езика. Той е професор по философия в Кеймбриджкия университет от 1939 до 1947 година. Приживе Витгенщайн публикува само една книга – своя „Логико-философски трактат“ (1921) от 75 страници, една статия, една рецензия и един детски речник. След смъртта му започва издаването на негови ръкописи. 

Роден във Виена в едно от най-богатите семейства в Европа, Лудвиг Витгенщайн се отказва от цялото си наследство. Трима от братята му се самоубиват, а и самият той обмисля да го направи. На няколко пъти прекъсва академичната си дейност – първо като фронтови офицер по време на Първата световна война, когато получава няколко награди за храброст, след това преподавайки в училища в отдалечени австрийски селца и накрая работейки инкогнито като санитар в лондонска болница по време на Втората световна война. Въпреки това той определя философията като „единствената работа, която ми носи истинско удовлетворение“.

"Кажете им, че живях прекрасен живот" - това са последните думи на Витгенщайн, които казва на доктора си. На 28 април 1951 г. Витгейщайн умира на 29 април 1951 г. на 62 години в Кеймбридж, Великобритания.

Днес се навършват 73 години от смъртта на големия философ. Почитаме го с вечните му мисли и цитати.

"Каква е целта ти във философията? Да покажа на мухата пътя навън от бутилката."

"Не знам защо сме този свят, но съм сигурен, че не е да се наслаждаваме на себе си."

"Границите на моя език обозначават границите на моя свят."

"Светът е съвкупността от факти, а не от предмети."

"За което не може да се говори, трябва да се мълчи."

"Да преодолееш нещо не е въпрос на интелект, а на воля."

"Ако приемем, че вечност не означава безкрайна продължителност от време, а безвремие, тогава вечният живот принадлежи на тези, които живеят в настоящето."

"За някой, който знае твърде много, е трудно да не лъже."

"Ако хората не правеха глупости, нищо интелигентно не би било измислено."

Снимка: Getty Images

"Няма нищо по-трудно от това да не се самозаблуждаваш."

"Ако не можеш да си представиш нещо, дори не можеш да говориш за него."

"Само човек, който живее не във времето, а в настоящето е щастлив."

"Нашите най-големи глупости могат да се окажат много мъдри."