Талантът на Джон Траволта, който днес става на 67 години, е неоспорим. Той е любимец на поколения зрители от 80-те и 90-те години. И в същото време името му не буди никакво доверие. Актьорът е участвал в някои много успешни и популярни филми, но и в такива, които почитателите му, а вероятно и самият той, биха искали да забравят.

Снимка: Getty Images

Джон Траволта е роден в Ню Джърси на 18 февруари 1954 г. в семейството на бивш спортист и певица. Той е най-малкото от 6 деца.

Джон Траволта с родителите си
Снимка: Getty Images

На 17 годишна възраст Джон Траволта напуска училище, за да преследва мечтата си да стане актьор. Първата му роля е в театъра – в пътуващата група на мюзикъла „Брилянтин“. Участва и в постановки на Бродуей.

Скоро след това 18-годишният Траволта се мести в Лос Анджелис, за да преследва кариера на екрана. Първата му роля е… труп в криминален сериал. След това започва да получава и „по-живи“ роли, но никоя достатъчно голяма, за да го направи звезда.

Снимка: Getty Images

През 1975 г., докато снима ролята си в хорър комедията „Дяволски дъжд“ в Мексико, някой му дава книгата „Дианетика“ на фантаста Л. Рон Хъбард, която е основа на Църквата на сциентологията. Впечатлен от учението на Хъбърд, че човек сам може да изгради бъдещето си и ролята си в света със силата на мисълта си, Джон Траволта става сциентолог.

Малко след като приема сравнително непознатата в България вяра, Траволта получава и първата си по-голяма роля – в превърналия се в класика хорър филм „Кери“ по дебютния роман на Стивън Кинг.

Снимка: Getty Images

Освен актьор, Траволта е и музикант, който има хит, достигнал топ 10 на класациите за музика през 1976 г.:

 

 

Това му помага да получи и двете роли, които го правят звезда – „Треска в събота вечер“ и екранизацията по мюзикъла „Брилянтин“ (в роля, с която той е добре запознат).

От тук нататък професионалният път на Джон Траволта е пълен с върхове и спадове, но името му вече е записано сред най-големите звезди на Холивуд.

Снимка: Getty Images

Романтичен живот, пълен с любов и… загуби

Докато снима един от първите си филми – „Момчето от стерилната стая“, Траволта започва връзка с актрисата Даяна Хайланд през 1976 г. По-малко от година след това младата жена умира от рак на гърдата.

От 1980 г. до 1990 г. Траволта има няколко връзки, като най-известната е с кинолегендата Катрин Деньов, която е с 10 години по-стара от него.

Снимка: Getty Images

През 1991 г. Джон Траволта се жени за Актрисата Кели Престън. Заедно те имат три деца, едно от които умира само на 17 години през 2009 г. Момчето е било болно от аутизъм и е получавало редовно припадъци, един от които е отнел живота му. В негова чест Траволта създава фондация, която да помага на деца със специални нужди.

През 2018 г. Кели Престън е диагностицирана с рак на гърдата – болестта, убила първата сериозна приятелка на Траволта. Две години по-късно, на 12 юли 2020 г., Кели Престън губи битката с рака и умира.

Днес Джон Траволта навършва 67 години, затова на следващата страница ще ви припомним, кои са петте филма на актьора, които задължително трябва да гледате >>>

 

 

5 филма на Джон Траволта, които не може да не сте гледали, ако сте му фенове

1. „Криминале“ от 1994 г.

Снимка: imdb.com

Между критиците няма спор кой е най-добрият филм с Джон Траволта (както и най-слабият, но за него на следващата страница). През 1994 г. режисьорът Куентин Тарантино пише историята на киното с класиката „Криминале“, който много бързо се нарежда сред най-великите филми на всички времена. И освен таланта на режисьора, трябва да отдадем значимото и на талантливите актьори – Ума Търман, Самюел Л. Джаксън и Джон Траволта.

И трите звезди във филма получават номинация за „Оскар“, но единствено Тарантино си тръгва със статуетката (за сценарий). Филмът е комерсиален успех – с бюджет от само 8 милиона, успява да донесе приходи от над 200 милиона.

2. „Лице назаем“ от 1997 г.

Снимка: imdb.com

Филмът разказва за агент на ФБР (Джон Траволта), който си прави операция, за да изглежда като престъпника, когото издирва. В същото време престъпникът (Никълъс Кейдж) минава през същата процедура и взема лицето на агента.

Колкото и безумно да звучи сюжетът, филмът е един от най-големите хитове и на Траволта и на Кейдж. Критиците са единодушни, че до голяма степен успехът му се дължи на актьорите в главните роли, които дават всичко от себе си.

3. „Кери“ от 1976 г.

Снимка: imdb.com

Историята на младото момиче, което открива, че има телекинетични способности и решава да ги използва срещу хората, които са я тормозели в училище, поставя Стивън Кинг на литературния хоризонт, а две години по-късно прави почти същото и за режисьора Брайън де Палма, който екранизира романа. Това е и първата по-голяма роля за Джон Траволта.

Макар да има бюджет от по-малко от два милиона, филмът остава класика и до днес.

4. „Брилянтин“ от 1978 г.

Снимка: imdb.com

Не може да твърдите, че познавате Джон Траволта, ако не сте гледали „Брилянтин“. Един от най-обичаните мюзикъли на всички времена прави актьора международна кинозвезда и любимец на цяло поколение млади жени.

Повече от 40 години след филма, хората продължават да свързват имената на Джон Траволта и Оливия Нютон-Джон с него.

5. „Треска в събота вечер“ от 1977 г.

Снимка: imdb.com

„Брилянтин“ обаче не е филмът, който вкарва Траволта в полезрението на холивудските продуценти. Година по-рано излиза класиката „Треска в събота вечер“, в който Джон Траволта за пръв път успява да разкрие таланта си.

Филмът носи на създателите си приходи от над 200 милиона долара, при бюджет от едва 3 милиона. А Джон Траволта получава първата си номинация за наградата „Оскар“.

За съжаление, както казахме, кариерата на Джон Траволта не е непрекъснат път нагоре. Той има немалко срамни провала в биографията си, като един от филмите с негово участие на практика унищожава кариерата му и остава в историята като един от най-лошите филми, правени някога. Повече за срамните моменти може да прочетете на следващата страница >>>

5 филма на Джон Траволта, които не искате да гледате, ако сте му фенове

5. „Готи“ от 2018 г.

Снимка: imdb.com

През последните години Джон Траволта няма с какво толкова да се похвали, но има от какво да се срамува. Филмът „Готи“, който разказва историята на мафиота Джон Готи, излиза през 2018 г. и единственото, с което успява да влезе в медиите, е фактът, че не струва.

Студиото дори не успява да привлече достатъчно зрители, за да покрие основния бюджет на филма.

4. „Виж кой говори сега“ от 1993 г.

Снимка: imdb.com

През 1989 г. излиза филмът „Виж кой говори“ – сладка и непретенциозна комедия с участието на Джон Траволта. Говорещите бебета успяват да привлекат зрители към киносалоните и носят значителна печалба на създателите на филма. Съвсем логично година по-късно излиза продължението - „Виж кой говори пак“, което отново е успешно, макар и не колкото първия филм.

През 1993 г. излиза и третата част – „Виж кой говори сега“, която е с по-висок бюджет от първите две взето заедно, а събира по-малко приходи от която и да е от тях. Този провал изглежда се оказва достатъчно ясен знак за създателите – от тогава няма повече продължения… засега.

3. „Да останеш жив“ от 1983 г.

Снимка: imdb.com

Продълженията на „Виж кой говори“ не са единствените, които не носят нищо хубаво на Джон Траволта. През 1983 г. Тони Манеро (героят от „Треска в събота вечер“) се завръща, като в ролята отново е Джон Траволта.

Режисираният от Силвестър Сталоун „Да останеш жив“ не успява да постигне успяха на предшественика си и получава много лоши оценки от зрителите и от критиката, макар и да постига сравнително голям успех в бокс офиса и да получава номинация за „Златен глобус“ (за най-добра песен).

2. „Момент по момент“ от 1978 г.

Снимка: imdb.com

Неуспехите на Джон Траволта не са само от последните години. През 1978 г., след като той вече е звезда благодарение на „Треска в събота вечер“ и „Брилянтин“, Джон Траволта се появява в романтичния „Момент по момент“, който е пълен провал.

Талантливите актьори в главните роли не успяват да спасят бавния и скучен филм. Почти всеки, успял да го догледа до край, съжалява за изгубеното време.

1. „Бойно поле Земя“ от 2000 г.

Снимка: imdb.com

През 1982 г., след като вече се е превърнал в могъщ религиозен лидер, създателят на Църква на сциентологията Л. Рон Хъбард се връща към научната фантастика с романа „Бойно поле Земя“. Мненията за книгата са разнородни, но Църквата на сциентологията прави всичко по силите си, за да я популяризира.

През 2000 г. излиза и екранизацията по романа – нещо, за което Джон Траволта лично се бори. Още от първия снимачен ден до деня на премиерата, работата по филма е изпълнена с проблеми. А когато „Бойно поле Земя“ все пак стига до кината, критиката е унищожителна.

Провалът на филма е толкова тотален, че името на Джон Траволта никога отново не може да бъде прието сериозно в Холивуд. Повече от 20 години след „Бойно поле Земя“, Джон Траволта продължава да носи петното от работата си по този филм.