Ако можем да опишем с една дума преживяването, наречено „Гласът на България“, то това е „емоция“. Музикалното шоу със своите неподправени участници и треньори предизвиква смях, напрежение, изненада, вдъхновение, сълзи и благодарност не само у хората в залата, а и у всички зрители пред екраните.

Множество талантливи хора се впускат в битката за титлата „Гласът на България“ и вълнуват хората със своите човешки истории и неземни гласове. Вижте кои от изпълненията в епизод 5 от сезон 8 на шоуто оставиха най-силна следа в съзнанието на нашия екип.

Епизодът започна ударно.

На сцената се изяви 28-годишният Алексей Козарев, който е бесарабски българин и живее в Украйна. Но сърцето му го тегли към България, затова и решава да се яви в „Гласът на България“.

„В този момент на своя живот се усещам на някакъв кръстопът, че идва време за нещо ново - и харесвам днес тук да пея на тази сцена. Вълнуващо е за мен. И това е вълнение, което те бута да вървиш напред. Музиката и любовта са над всичко“, сподели Алексей преди да излезе на сцената.

Той избра да представи песента „I’m Still Standing“ и си заслужи четири обърнати стола и бурните аплодисменти на публиката в залата. За това изпълнение Любо Киров каза следното: „Влизане с взлом! Много убедително, много сигурно, много здраво пеене, много завършено“. А DARA сравни изпълнението му с „бомба“

 

Според мен пусна някаква бомба. Имаше много динамика и надграждане в самата песен и на мен това много ми хареса.

28-годишният мъж разказа, че от малък е закърмен с музиката на групите ФСБ, „Сигнал“ и "Диана Експрес" и благодари на баща си, че го е запознал с тази музика. „Ако се обръща към теб един майстор, няма как да не избереш да отидеш при него“ – с тази думи Алексей избра Иван Лечен за свой треньор.

 

Мастъра от своя страна коментира: „Супер глас, много добре се беше подготвил сценично. Аз бях почти на 100% сигурен, че ще отиде при Любо. И съм много щастлив, че избра мен. Защото е много цветен, много шарен изпълнител и мисля, че може да пее много нещо много хубаво“. Слизайки от сцената, бесарабският българин определи изживяването на сцената като „адреналин“: „Това е голяма порция адреналин. Но адреналин, че съм точно в „Гласът на България“, защото България е държава, която винаги вълнува. А вълнува това, което ти е скъпо за сърцето“.

В битката за титлата се впусна и Христина Ралева, която е родом от Пловдив.

Тя дълги години е работила като певица в чужбина, а днес живее във Варна, където има музикална школа и преподава на талантливи деца. 40-годишната дама е била вокалист в успешната група „Сладки мечти“, с която имат издаден и албум. За сцената Христина сподели, че „дори в най-трудните моменти е нещо, което дава живот“.

Явява се в „Гласът на България“, защото иска да докаже на своите ученици, че „да преследваш мечтите си, трябва да си смел, последователен и да вярваш в тях, да не се предаваш“. Участничката представи „The Edge of Glory“ на Лейди Гага и с това си изпълнение спечели и четиримата треньори.

„Толкова стабилна, толкова убедителна, толкова емоционална. Професионалист!“, заяви Галена. „Пълен шок, невероятна си! Време е България да те опознае повече“ пък бяха думите на DARA.

Христина сподели и история с Любо Киров от преди 20 години, когато тя със своята група са пътували на стоп, а човекът, който ги е взел до път за Велико Търново, е бил самият Любо Киров. След множество похвални коментари в опит треньорите да спечелят Христина на своя страна, тя избра да се присъедини в отбора на Галена, защото „ме притегля като ентусиазъм и енергия“.

По средата на епизода треньорите направиха „лирично отклонение“ и споделиха колко трудно е според тях да излезеш на тази голяма сцена и да пееш на четири стола, обърнати с гръб. Те стигнаха до заключението, че се изисква много смелост и здрава психика, за да се събереш и да дадеш максимума от себе си.

Галена, DARA и Иван Лечев предизвикаха Любо да се яви като участник, за да усети емоцията от първо лице, а цялата зала започна да скандира името му. Това беше призив, на който Любо не посмя да откаже. Докато той се подготвяше, останалите треньори се наговориха да се обърнат чак в края на изпълнението му, за да го изпитат. Любо изпълни безапелационно песента си „Имам само теб“ и развълнува всички присъстващи. „Ние сме свикнали, като излизаме на сцена, хората по някакъв начин да те посрещат. Обаче тук е пълна тишина, всички са с гръб. Така че напрежението е двойно“, сподели той през сълзи след изпълнението си.

Деден Самсухендар без съмнения бе един от най-впечатляващите и запомнящи се участници от епизод 8. Той е родом от Индонезия, а какво го води в България е една много интересна история. Българка на име Карин, която има засилен интерес към шоубизнеса и музиката, забелязва таланта му чрез видеата, които той качва в YouTube. Двамата започват онлайн комуникация и тя му дава съвети как да развие кариерата си.

Впоследствие Деден идва в България и двамата изглаждат силна връзка като между майка и син. Именно Карин е мотивирала 36-годишния индонезиец да се яви в „Гласът на България“. „Участвам, защото искам да постигна голям успех“, уверено заявява Деден минути преди да излезе на сцената. Още от първите секунди Любо Киров е изненадан от перфектното изпълнение на песента „She’s gone“, но споделя, че изчаква, защото иска да чуе градацията в песента и високия фалцет.

В крайна сметка Деден замая главите на Любо, Дара, Галена и Лечев с високия си глас и заслужи обръщането на четирите стола. „Ти направо ни отвя с височини, с такава лекота достигаше до тях. Направо ми спря дъха. Още съм в ступор“, развълнувано заяви Галена. Любо Киров определи гласа му като „изключителен“/

Винаги е много трудно за мъжките гласове да се справят в този регистър. Аз понеже знам песента, чаках да видя какво ще се случи. И според мен ти беше перфектен.

Хвалебствията от страна на Любо се увенчаха с успех и Деден го избра за свой треньор: „Мисля, че ще е много интересно за българската публика да слуша дълго време твоя глас“, добави още изпълнителят на „Знам“.

Любо Киров за пореден път не можа да сдържи емоциите си при изпълнението на 21-годишната Хриси Пачалова от Враца.

„Музиката за мен е вяра, музиката за мен е чувство. Музиката за мен е живот“, заяви тя преди да излезе на сцената. „Аз търся такива истински гласове с неподправена емоция. Хора като теб, който живеят искрено с това, което правят“, заяви уверено Любо.

Не пропускайте епизодите на „Гласът на България“ всяка неделя от 20 часа по bTV. Още изпълнения от сезон 8, както и специалните епизоди зад кадър с водещ Александра Петканова, можете да гледате в официалния YouTube канал на предаването.