Соня Йончева добави в биографията си още една престижна изява на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк.

По традиция най-големият оперен театър в Америка винаги представя на 31 декември своя нова постановка. Този път това е „Федора“ на Умберто Джордано, която се завръща на сцената в Мет след 25-годишна пауза.

Новата постановка е на Дейвид Маквикър, а Соня Йончева е в главната роля на руска принцеса от 19-ти век, която се влюбва в убиеца на своя годеник – полския тенор Пьотр Бечала. Диригент е Марко Армилиато. 

Любопитен е фактът, че Пьотр Бечала имаше рожден ден на 28 декември, а Соня Йончева – навръх Коледа, 25 декември.

Спектаклите на „Федора“ ще продължат до 28 януари, но българското сопрано остава в Ню Йорк, тъй като в периода 28 февруари – 25 март ще пее в „Норма“ на Белини под диригентството на Маурицио Бенини.

Припомняме, че Соня Йончева дебютира в Мет през 2013 г. като Джилда в „Риголето“. През септември 2015 г. тя пя и във възможно най-престижната вечер в календара на Метрополитън опера – откриването на сезона, което тогава бе с новата постановка на „Отело“ (Верди). За голямата тежест на този ангажимент говори фактът, че през последните десетилетия при откриването на сезона в Мет пеят звезди като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Рене Флеминг и Анна Нетребко.

Преди две седмици Соня Йончева обяви, че ще пее в зала „България“ на 12 и 15 април 2023 г. В рецитала „Хендел“ ще участва и Зефира Вълова.