Преди премиерния спектакъл на „Дон Карлос“ (Верди) хорът и оркестърът на Метрополитън опера в Ню Йорк демонстрираха подкрепата си за Украйна, като изпълниха химна на страната, която бе нападната от Русия.

Спектакълът в понеделник вечер се очакваше с голям интерес не само защото представи нова постановка, а и защото за първи път в своята 139-годишна история Мет изпълнява по-дългата френска версия на операта от Верди. 

Режисьор е Дейвид Маквикар, а снощи на сцената излязоха Соня Йончева (Елизабет), Матю Поленцани (Дон Карлос), Джейми Бартън (Еболи), Ерик Оуенс (Филип II) и др.

Диригент е музикалният директор на най-престижния американски оперен театър Яник Незе-Сегуин. 

Соня Йончева направи своя дебют в Мет през 2013 г. („Риголето“). Тя веднага привлече вниманието и в Ню Йорк вече е пяла в „Тоска“, „Бохеми“, „Луиза Милер“ и „Травиата“. 

Опероманите в Ню Йорк могат да я гледат в „Дон Карлос“ на 3, 6, 10, 13, 18, 22 и 26 март. Цените на билетите са от 30 до 480 долара.

Спектакълът на 26 март, събота, е матине и започва в 12:00 ч. на обяд, т.е. 19:00 ч. българско време. Както всички съботни матинета на Мет и това представление ще бъде излъчвано по десетки радиостанции в света и може да се слуша чрез интернет и у нас.