Оперната звезда Соня Йончева ще привлече вниманието на целия оперен свят на 28 ноември, от 20:00 ч. българско време. Тогава започва онлайн концертът й от Германия, част от престижната поредица на Метрополитън опера – Met Stars Live in Concert.

Концертът бе планиран за 21 ноември, но бе отложен със седмица заради заболяване на българското сопрано (не от коронавирус, както уточняват от Мет). 

Със серията концерти, които са винаги в събота, престижният американски театър се опитва да запълни голямата празнина в оперния живот, възникнала заради пандемията. През пролетта Мет анулира всички свои представления до 30 декември 2020 г., а през септември се стигна и до безпрецедентна отмяна на целия сезон 2020/2021 г.

В нормални условия всеки сезон Мет излъчва на живо в киносалоните по света 10 свои съботни спектакъла. В продължение на пет години в София също можехме да гледаме ефектните постановки с участието на най-големите оперни звезди.

Освен това от 1931 г. Мет излъчва почти всички свои съботни матинета по радиото. В последните 30 години част от спектаклите се предават на живо и от програма „Христо Ботев“ на БНР. В епохата на интернет, разбира се, радиоизлъчванията могат лесно да се слушат и в мрежата.

Ето защо съботната вечер е толкова важна за всички почитатели на операта и особено за тези, които обичат да я слушат на живо.

Звездите, които участват в поредицата Met Stars Live in Concert
Снимка: Metropolitan Opera

В поредицата Met Stars Live in Concert на 12 декември от родния си Уелс ще пее Брин Терфел, а за 6 февруари е планиран концертът на супер звездата Анна Нетребко.

Метрополитън опера предлага силни емоции и в новогодишната нощ. На 31 декември в 23:00 ч. наше време от Аугсбург, Германия, ще пеят тенорите Хавиер Камарена и Матю Поленцани, и сопраните Прити Йенде и Ейнджъл Блу.

Билетът за концерта на Соня Йончева, както и за всички останали от поредицата, струва 20 долара. Той дава достъп не само до живото излъчване, но и до записа, който ще бъде активен в мрежата 14 дни след концерта.

На пианото ще акомпанира Малкълм Мартино.

Ето и програмата, която Соня Йончева ще изпълни.

“Ritorna vincitor!”
Аида, Верди

Song to the Moon
Русалка, Дворжак

“Donde lieta usci”
Бохеми, Пучини

“Tacea la notte placida ... Di tale amor”
Трубадур, Верди

“Se come voi piccina io fossi”
Вилиси, Пучини

“Thy hand, Belinda … When I am laid in earth” (Dido’s Lament)
Дидона и Еней, Пърсел

“Lascia ch’io pianga”
Риналдо, Хендел

“Un bel dì”
Мадам Бътерфлай, Пучини

“Oh! s’io potessi dissipar le nubi”
Пиратът, Белини

“L’amour est un oiseau rebelle” (Habanera)
Кармен, Бизе

“Hymne à l’amour”
Песен на Едит Пиаф

Преди няколко дни Мет качи в YouTube разговор на своя директор Питър Гелб със Соня Йончева по повод предстоящия концерт.