След близо двугодишна раздяла литературният фестивал "Варна Лит" се завръща със свежи сили и още по-вълнуващи срещи. 

Платформата, която обединява знакови световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство, ще се проведе в периода 1-5 юни на различни локации във Варна. 

Преди да бъде обявена цялата програма на фестивала, организаторите отправят своето литературно предизвикателство към учениците на Варна - литературен конкурс на тема "Герои сега", в които могат да участват деца и тийнейджъри от I до XII клас. 

Възможни ли са героите днес? Къде да ги открием? Нужни ли са? Кои са те, какви са - лица, за които се говори и пише всеки ден, или непознати, скрити от обективите и светската шумотевица - всеки участник в конкурса може да разкаже техните истории в разказ, есе, стихотворение или песен. 

Срокът за изпращане на творбите е 23 май на contest@varnalit.com със заглавие "Герои сега".

Най-вълнуващите истории ще бъдат прочетени пред публика от любими актьори, музиканти и журналисти в началото на юни. Събитието ще бъде отразено в медийното пространство на цяла България. Авторите на селектираните творби ще получат специални подаръци и възможност за участие в работилница по творческо писане с популярен автор.

Програмата на "Варна Лит 2021" обхваща дневни и вечерни събития, на които ще бъде акцентирано върху юбилея "Варна - 100 години курортен град". 

Предвидени са по традиция творчески ателиета, извънкласни срещи, ученически литературен конкурс, формиран около темата на фестивала, срещи за деца и възрастни в дискусионен формат с известни творци, писателски, театрални и кино работилници.