Голямата оперна звезда Константина Петкова създаде културен център в дома си в село Пчеларово и там вече десет години със своето изкуство вълнуват местната общност, както и творци от всички жанрове на музиката и изкуството, дошли от цялата страна. Светослав Николов от Jazz FM гостува в дома на маестра Петкова за концерта на "Ева квартет", за да ни пренесе в атмосферата на този храм на изкуството и духовността.

Снимка: Светослав Николов

От началото на миналия век до наши дни преди това тук са гостували Дора Габе, Йордан Йовков, Елин Пелив, Ангел Каралийчев, Иван Вульпе, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Вели Чаушев, Рада Москова, Теди Москов, Мая Новоселска, Антони Дончев, Гинка Станчева и много други големи български творци и артисти.

"Дядо ми имал идея, тъй като е самодеец - пишел е разкази, поеми и пиеси, да направи културен център и да представя театрални спектакли с артисти от селото", разказва маестра Петкова.

Снимка: Светослав Николов

Цар Борис III идва в дома заедно с принц Кирил лично да се запознае с дядо Петко. Мраморна плоча пред къщата пази спомена за това събитие – 1 ноември 1942 г.

"Царят се впечатлил този селянин, който е много малко образован, но много чете", разказва маестра Петкова. Нейното детство минава с каруцата, с която ходят да получават от влака книгите, които дядо й си изписва от издателските къщи.

Снимка: Светослав Николов

След десетилетия по световните оперни сцени, когато се завръща в България, маестра Петкова закупува къщата от сестра си и я реставрира.

В двора има хиляди цветя, за които маестра Петкова лично се грижи. Сред тях звучи музика, а хората слушат, седнали на пейки под асмите. "Самата обстановка е по-непосредствена. Това предполага близък контакт между изпълнителя и публиката", казва Даниела Стоичкова от "Ева квартет".

Снимка: Светослав Николов

Хората казват на маестра Петкова, че е създала късче от рая. "Не знам за рая, защото не знам какво представлява той. Но знам, че това иска много труд. Вече не мога да сложа ръцете си на пианото, защото загрубяха от тежката работа със земята. Тя изисква много усилия и ежедневно постоянство. Радвам се, че им харесва на хората, че е приятно за гледане", казва маестра Петкова.

Вижте повече за артистичния дом на маестра Константина Петкова в село Пчеларово във видеото в сайта на Jazz FM.