Световноизвестният изпълнител Father John Misty представи новия си видеоклип към песента "Goodbye Mr. Blue", който е сниман в... България и героите в него говорят на български език. Да, точно така. И по-точно - снимките са направени на Чепън планина и край Драгоманското блато.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

Режисьор на видеоклипа е Ноел Пол, а оператор - Александър Станишев. Ива Гочева и Никола Додов влизат в главните роли във видеото, което ни пренася в живописната и магична идилия на българското село. Една история за емигрантка с разбито сърце, която се връща от Щатите при самотния си баща - и ключ, който трябва да бъде изваден от ключодържателя, за да върне свободата й...

"Father John Misty ме потърси да режисирам видеоклипа - имах пълна свобода за сюжета, като единственото му изискване беше той да не участва в него. Затова написах историята и я пратих на моя добра приятелка, която живее в Ню Йорк, тъй като исках да участва в него - Ива Гочева. Тя я прочете и впоследстие я е обсъдила с оператора Александър Станишев. Така се стигна до снимките в България, тъй като Ива знаеше, че ще бъде в България през лятото на 2021 г. Така останах в страната около общо около месец през август и септември", каза режисьорът Ноел Пол пред Ladyzone.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Идеята да снимаме на Драгоманското блато беше свързана най-вече с това, че обожавам птиците. Винаги съм искал един ден да мога да направя филм за птиците, като снимките на този видеоклип ми се сториха добра възможност. Знаех, че в България през лятото има много птици, тъй като мигрират обратно през есента. Но за съжаление птиците, които конкретно исках да снимам - пчелоядите - вече си бяха заминали от страната, затова се наложи да вземем кадри на птици от орнитолози специално за видеоклипа", каза Ноел.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Историята във видеоклипа е за раздялата - една българка, която е емигрирала в Щатите, се завръща при баща си през лятото. Тогава е и сезонът, когато се прави лютеницата в страната, затова имахме снимки в приготовянето й на двора. Беше нискобюджетна продукция, като цяло снимките на видеоклипа продължиха три дни", казва още Пол.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Режисьорът Ноел Пол е от Ню Йорк, той е приятел на Father John Misty и на Ива Гочева. Идеята да снимат видеоклипа в България е на режисьора, който я е обсъдил с изпълнителя. Основното чувство, което ни водеше при снимките, беше меланхолията и носталгията", каза Александър Станишев пред Ladyzone.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Първоначално е имало идея да се снимат и сцени в Ню Йорк, за да се представи по-драматично раздялата с героинята на Ива Гочева. Не е имало идея обаче самият Father John Misty да гостува в България", допълва операторът.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

 

"Това не е първият клип на режисьора Ноел Пол за Father John Misty. Предстои да видим режисьорска версия на видеоклипа, който ще изглежда по-скоро като късометражен филм - повече като игрален филм с диалози и по-малко музика", допълни той.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Всичко за този видеоклип дойде от главата на Ноел. Той много време е проучвал къде в България може да има такива птици. Беше си харесал предварително по снимки Драгоманското блато. кадрите на птиците са взети специално за снимките на видеоклипа, тъй като за съжаление по това време вече си бяха тръгнали", каза още Станишев. 

Снимка: YouTube/@Father John Misty

"Чепън планина е висока 1186 м и се намира на около 47 км северозападно от София. От южната й страна се открива гледка към най-голямата влажна зона в България – Драгоманското блато. В подножието на планината край блатото тежки машини са изкопали ров с диаметър 50 метра - някъде през септември 2016 г. според сателитните данни.

Снимка: YouTube/@Father John Misty

Не се знае кой и защо е направил това, но пясъчните стени на изкопа и близостта му до блатото са осигурили идеален дом за най-колоритната птица в региона - европейския пчелояд (Merops apiaster). Противно на местните вярвания, видът обикновено е моногамен само по време на сезона на гнездене и често намира нов партньор всяка година след миграцията", пише в информацията към видеоклипа в YouTube канала на Father John Misty. 

Снимка: YouTube/@Father John Misty

Вижте кой е Father John Misty и с кои големи музикални звезди е работил. >>>

Джошуа Майкъл Тилман, по-известен със сценичното си име Father John Misty, е американски музикант, певец и автор на песни, мултиинструменталист и звукозаписен продуцент, който има принос към албумите на редица световноизвестни изпълнители като Бионсе (чуйте парчето "Hold Up" от албума "Lemonade"), Лейди Гага (чуйте парчетата "Sinner’s Prayer" и "Come To Mama" от албума "Joanne), Кид Куди и Пост Малоун. 

Снимка: YouTube/@Father John Misty

Самата Лана Дел Рей прави кавър на пaрчето му "Buddy's Rendezvous" от предстоящия му албум "Chloë and the Next 20th Century", като преди това приличащият на лидер на култ Father John Misty участва и в 11-минутния видеоклип към парчето "Freak" от албума "Honeymoon" на садкор кралицата Лана Дел Рей, което ни пренася във времената на хипи културата.

Father John Misty гостува миналата седмица в Късното шоу със Стивън Колбер, където представи разкошно изпълнение на новия си сингъл "Goodbye Mr. Blue", а песента беше официално пусната в същия ден.Парчето също е част от предстоящия студиен албум на Father John Misty, озаглавен "Chloë and The Next 20th Century", който излиза на 8 април от Sub Pop и Bella Union.  

Слушайте го в Spotify и Apple Music по-долу.