Десислава Димитрова е един от първите доброволци, които се включват в гасенето на пожара на Драгоманското блато - трудно за гледане след опустошителните пламъци, преминали през територията на защитената местност. Тогава в гасенето на пожара освен огнеборците се включва и противопожарен отряд от девет доброволци, който тя бързо организира.

Десислава Димитрова отговаря за доброволното формирование за защита на населението от бедствия и аварии в общинската администрация на Драгоман, като заема длъжността от 2016 г. 

Снимка: Евгений Милов

"Достатъчна е искрената благодарност на един човек, на когото си помогнал - това ме мотивира и ми носи удовлетворение от работата", споделя тя за личната си мотивация буквално да се хвърли в огъня, за да помага.

"Борбата с огъня продължи от 7 вечерта до 4 сутринта", казва Десислава за борбата с огнената стихия, която успяват да овладеят.

 

Снимка: Евгений Милов

 

"Предимството е, че жените сме много по-организирани от мъжете. Но с мъже се работи много по-лесно. Те са много по-изпълнителни, когато имат жена за ръководител", допълва Десислава.

Как протича организацията на доброволците и бързо ли успяват да се присъединят към пожарникарите? На какви рискове се излагат при гасенето на пожара? Какви предимства и недостатъци изпитва като жена в подобна работа?

Снимка: Евгений Милов

 

За спомените на Десислава Димитрова от кошмарната вечер, в която пламъците унищожиха над 1/3 от площта на Драгоманското блато, вижте във видеото по-горе.