И тази година книгите оцеляха! Явно няма чума, която да надмогне словесно заразните автори и заразените читатели. Дори се появиха издания, за които си струва да се говори. През страниците се срещнахме с много влиятелни личности, спорни хитове, литературни предизвикателства. Ето 10 световни книги събития, които стигнаха до България през 2020 година.

  • "Мъртва точка" от Греъм Нортън 

На първо място поставяме книга, която излезе малко преди уханските прилепи да маскират Китай и Света.

 

“Мъртва точка” е дебютът на Греъм Нортън, едно от топ имената на Би Би Си. Токшоуто му разсмива с безсрамно острия си хумор, а за интервю при него дори Скалата слага костюм. Самата “Мъртва точка” е трогателна, типично британска, криминална история.

  • "365 дни" от Бланка Липинска 

2020-а донесе и голям книжен еротичен хит, а именно “365 дни”. За някои, “365 дни” е европейската “50 нюанса сиво”. Според други - поредна история за сексуални мечтания и отвличане по любов. Може би е нещо трето.

Факт е, че филмът по книгата отмъкна за кратко широката публика от темата COVID-19. Това е и причината “365 дни” на Бланка Липинска да влезе в тази класация. Повече за самата история, търсете тук:

 

  • Басни за деца от Жан дьо Лафонтен 

От развлечение за възрастни, отиваме към истинска литература за деца. Грешка. Не литература, а събитие!

 

През 2020-а на българския книжен пазар се появиха “Басните за деца” на Лафонтен в превода на Атанас Далчев и Александър Муратов. С “олекотена”, а не “лековата” мъдрост, Лафонтен очаква своите малките читатели у нас. Чудесно илюстриран подарък, който всяко дете заслужава.

  • "Как да бъдете като Уолт Дисни"

„Как да бъдете като Уолт Дисни“ е първата биография на Дисни, преведена на български. Отдаден баща, работохолик, мечтател, творчески диктатор. Това са едва няколко от лицата на Дисни, които откриваме в книгата. Неин автор е американският журналист Пат Уилямс.

Повече от книгата очаквайте в репортаж със самия Уилямс в едно от празничните издания на предаването “120 минути”.

  • "Един живот за киното" от Жан-Жак Ано

Следва една европейска „филмова“ книга. Биографията на режисьора Жан-Жак Ано зарадва българските киномани покрай фестивала СинеЛибри. Тогава самият Ано беше председател на журито.

Оставяме “Един живот за киното” в ръцете на ценителите. Преди да я прочетете обаче, хвърлете едно око на този ексклузивен разговор с кореспондента на bTV за 2020-а - Десислава Минчева-Раул:

 

  • "Обетована земя" от Барак Обама

Ликвидирането на Осама Бин Ладен, детство на Хаваите, бързо изкачване по американската политическа стълбица. Това е малка част от истроиите, които крие между кориците си “Обетована земя”, първи том от автобиографията на Барак Обама.

Снимка: Ентусиаст

 

 

На книжните авантюристи и търпеливите читатели, честито, 800-те страници са за вас!

  • Фреди Меркюри. Биография от Лора Джаксън 

Следващата личност е много по-влиятелна от Обама. Безспорно, Фреди Меркюри владее сърцата и няма да спре, без значение колко средно добри филми ще излязат за него.

 

 

Вероятно няма да откриете “своя” Фреди Меркюри в биографията от Лора Джаксън. По-вероятно е да научите нещо ново за личния му живот. Даже най-вече това ще научите.

Следват две топли-топли, декемврийски биографии, които тепърва ще разлистваме, но които няма как да подминем.

  • "Кой уби Джон Ленън?" от Лесли-Ан Джоунс

Издание с 80-годишна тежест за една 40-годишна мистерия.

Най-новото и обещаващо разследване за смъртта Джон Ленън се появи около черната за милиони по света дата 8 декември. На тази дата през 1980-та в Ню Йорк, главният творчески импулс на “Бийтълс” бива заглушен с куршум. От тогава до днес се появяват множество неизвестни, които търсят своя отговор в “Кой уби Джон Ленън?”.

  • "Принцесата с дневник", Кари Фишър 

Остър характер, поп-културна емблема, сценарист в сянка - Кари Фишър. Няма човек във вселената, който да не е чувал и гледал “Звездни войни”. Няма фен, който да забрави принцеса Лея. Какво ли е личността зад нея да си води дневник? Какви ли срещи и спомени съхранява той?

 

“Принцесата с дневник” разбуди това любопитство за българската публика, досущ като коледно желание. За най-запалените фенове, завиждам ви!

И за финал една българска книга със световна публика и още по-световна тема.

  • "Времеубежище (второ издание)" от Георги Господинов 

През 2020 година бе публикуван най-новият роман на Георги Господинов. Роман за всички, които са си казвали “Роден съм в грешния век!” или “Ех, колко щеше да е хубаво да живея през…”. Дали наистина “щеше да е хубаво”?

 

 

„Времеубежище“ вече има договори за преводи на 12 езика, сред които немски, испански, италиански, полски. Романът предстои да бъде отпечатан във Франция от едно от най-големите и престижни издателства в страната - „Галимар“.

Снимка: Жанет 45

За американското му издание пък се е преборила издателската компания „Нортън“, част от която е издателство „Ливрайт“. Под неговия знак в САЩ са излизали Езра Паунд и Томас Елиът. Над превода на романа вече работи Анджела Родел. Преводът й на предишния роман на Господинов „Физика на тъгата“ беше финалист за наградата на Американския ПЕН.

“Времеубежище” предлага българо-световен отговор, достоен за завършек на всяка книжна класация.

Приятно четене и през 2021!