Книгите оживяват на големия екран с кино-литературния фестивал Синелибри 2020. В рамките на 21 дни - от 18 октомври до 8 ноември, се очакват над 300 присъствени прожекции във всички арт кина, няколко алтернативни пространства, културни институти. 

Жаклин Вагенщайн, издател и основател на фестивала Синелибри и Иван Дойков кинопродуцент, споделят в студиото на "Тази неделя" повече за фестивала. 

Тази година фестивалът е под мотото "Възпитание на чувствата", което е продиктувано от идеята да имаме емпатия към другия. Словосъчетанието е по едноименното произведение на Флобер. Тази година се отбелязват 140 години от смъртта на писателя. 

"Голяма част от филмите се отлагат във времето заради пандемията и беше голямо предизвикателство да направим селекция. Много от тях са със световни премиери на Синелибри", споделя Жаклин Вагенщайн. 

Около 50 филма са включени в конкурсната програма. Ще могат да се видят продукции с актьори като Джони Деп и Антъни Хопкинс, автори като Магда Сабо, Алфред Гьобин и др. Откриващият филм е "Кръстницата" на Изабел Юпер.  

В деня на награждаването - 24 октомври, в кино "Люмиер" ще присъстват българските членове на журито Снежина Петрова и Милко Лазаров. Всички останали ще се включат чрез видеоконферентна връзка, включително и Жан-Жак Ано.  

Жаклин Вагенщайн споделя и любопитни факти за това кои са най-капризните звезди, участвали на фестивала до момента. "Фредерик Бегбеде трябваше само да го удържаме да се прибере навреме, за да стане навреме на другия ден. Моят опит показва, че колкото по-голяма е една звезда - толкова по-земен човек е." 

Организаторката не крие, че публиката няма крайни предпочитания към филм или книга и харесва и двете. 

Филм или книга предпочитате?

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg