Жаклин Вагенщайн е познато име в издателските среди у нас – собственик и директор на семейното издателство „Колибри“, както и инициатор и организатор на международния фестивал Синелибри. Затова на нея можем да погледнем съвсем спокойно като на човек, който разбира със сигурност от две неща – книги и кино. Именно за седмото изкуство и най-актуалните заглавия на това лято си поговорихме с нея, за работохолизма, качествената почивка и какво й предстои в работен план съвсем скоро. Вижте:

Снимка: Facebook

Ти беше част от журито на Huawei Smartphone Film Festival – конкурс за късометражен филм до 10 минути, заснет изцяло със смартфон Huawei P30 Pro. Знаем, че пълнометражните филми са достатъчно дълги, за да внушиш нещо и да го пресъздадеш. Какви са предизвикателствата при създаването на късометражен филм?

Предизвикателствата пред късото кино са в известен смисъл не по-малко сложни от гледна точка на развитието на историята, защото разполагаш с много по-малко време да я разгърнеш, да представиш персонажите, да вмъкнеш кулминация и развръзка и да изненадаш, задържиш, впечатлиш зрителя. По принцип развитието на разказа в къса форма е коренно различно упражнение от развитието му в дълга, като това се отнася както до киното, така и до литературата. Понякога е по-трудно да разкажеш една история с няколко обрата в къса форма и това е да е обосновано и адекватно, а понякога е по-сложно да я разтеглиш в дълга фабула и да задържиш ритъм толкова дълго, колкото е необходимо на един роман или пълнометражен филм. Това зависи както от заряда и потенциала на дадена история, така и от режисьорския и драматургичен подход, но за мен и двете форми са еднакво любопитни и предизвикателни.

Със Стаси Айви, с която бяха част от журито на Huawei Smartphone Film Festival.
Снимка: Facebook

Какво те впечатли в идеите, които бяха реализирали участниците?

Някои от историите впечатляваха с това, че са нестандартни, други с неочаквания си край, трети с техническо изпълнение, четвърти с умело изградена визия и естетика, пети с хумора и диалозите.

Възможно ли е да се получи качествен и добър филм, който е заснет изцяло със смартфон?

Абсолютно. При правенето на кино, колкото и да е важна техниката, все пак най-важна е идеята. Ако имаш хубава идея, желание, измислил си подход и все пак разполагаш с екип и някои технически познания можеш да заснемеш дори пълнометражен филм, както се случи на Сънденс 2015. Новите модели телефони имат много интересни функции, а това че са малки, в някои случаи е предимство.

Кои са книгите, които можеш да препрочиташ до безкрай – защо са ти любими?

Руска класика от 20 век, френска класика от 19 век, имам и доста любими съвременни писатели, но не мога да назова един или пет конкретни, защото през годините вкусовете ми се менят. Освен това в моя случай четенето е работа и количеството е доста голямо. Откровено казано напоследък не ми остава време да препрочитам, освен ако не работя по някой текст, както наскоро работех по Борхес. При него интересното беше, че колкото и стотици пъти да прочета един и същи разказ, толкова стотици пъти, разбирах и запомнях нови и различни неща.

Кои са заглавията на това лято, които чакаш с нетърпение да се появят на щанда в книжарницата?

Новият Иън Макюън е вече на пазара и съм го подхванала. Разпускам с Джийвс и Устър. Чакам биографиите на Казанова и автобиографията на Жан-Жак Ано и новия трилър на Роберт Харис за аферата Драйфус.

Знам, че си работохоличка. И все пак къде ще почиваш или вече почива – на море или планина? В България или чужбина?

Специализирала съм в тежък работохолизъм и качествено разпускане, парти, почивка или кой както разбира разнообразието. Тази година даже се оказаха повече почивките от колкото мога да понеса, по стечение на обстоятелствата в Гърция, която почти се превърна в клише. Но с любими хора навсякъде е хубаво. А работата никога не ми е пречила, нито пък някога съм си мислила, че ще ми избяга, защото бързо ще я догоня.

Снимка: Facebook

Какво ти предстои в работен план за новия сезон?

Фестивалът Синелибри за кино по книги. Той ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври, и ще предложи бляскави премиери, срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. CineLibri ще излъчи 50 нови, пълнометражни продукции от цял свят и с безкомпромисно качество и ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение”, тъй като е пета юбилейна година. Обещавам да е много интересно!