"Възражение по съвест" (Hacksaw Ridge) е биографичен военен филм от 2016 г., който е режисиран от Мел Гибсън по сценарий от Андрю Найт и Робърт Шенккан. Драмата е фокусирана върху Втората световна война и Дезмънд Дос - американски военен лекар с пацифистки убеждения. Той отказва да използва огнестрелни оръжия от всякакъв вид и въпреки това рискува собствения си живот, за да спаси 75 души над Окинава.

За 13-та поредна година bTV Cinema представя „Месец на Оскарите”. На 1 март каналът ще излъчи "Възражение по съвест" с участието на Андрю Гарфийлд. 

Предлагаме ви 10 любопитни факта за филма "Възражение по съвест" и истинската история зад него, които може да не знаете.

1. Дезмънд Дос

Филмът е базиран върху истинската история и преживявания на Дезмънд Дос - християнин от църквата на адвентистите от седмия ден, който отказва да носи оръжие поради убежденията си, но въпреки това е записан в армията на САЩ като военен лекар.

2. Спасява животи, вместо да ги отнема

Дезмънд Дос е изправен пред значителни предизвикателства и дискриминация заради убежденията си - включително тормоз от други войници и дори изправен пред военен съд. Въпреки това той остава отдаден да служи като медик и да спасява животи, вместо да ги отнема.

3. Медал на честта

Заради героизма си Дезмънд Дос е награден с Медал на честта - най-високото военно отличие, давано от правителството на Съединените щати.

4. Място на заснемане

Филмът е заснет в Австралия, предимно в Нов Южен Уелс, най-вече поради сходството си с пейзажите в Тихия океан, където е имало мащабни военни действия през Втората световна война.

5. Андрю Гарфийлд

Британският актьор Андрю Гарфийлд се превъплъщава в ролята на Дезмънд Дос, която му носи номинация за „Оскар“ за най-добър актьор.

6. Мел Гибсън се завръща към режисурата

Филмът отбелязва завръщането на Мел Гибсън към режисурата след 10-годишна пауза. Работата му е оценена високо заради бруталното и реалистично представяне на войната.

7. Бойни сцени

Бойните сцени във филма са интензивни и реалистични, изобразяващи бруталната природа на войната и героизма на Дос, докато спасява ранени войници сред хаоса на битката за Окинава.

8. Историческа достоверност

Въпреки че някои аспекти на филма са драматизирани за целите на кинематографията, като цяло той остава верен на реалните събития и персонажа на Дезмънд Дос.

9. Признание от критиката

„Възражение по съвест“ получава широко признание от критиката, особено за актьорската игра, режисурата и представянето на ужасите на войната. Филмът е номиниран за няколко награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

10. Успех в боксофиса

Филмът се представя изключително добре в боксофиса, инкасирайки над 175 млн. долара в целия свят при бюджет от 40 млн. долара.