Какво ще прави детето през ваканцията - въпрос, който много родители си задават, след като учебната 2020-21 г. приключи. Събрахме на едно място 7 интересни предложения, които могат да бъдат от полза на семейството. Сред тях има както целодневни, така и почасови. Заниманията са в различни области, според възможностите и интересите на децата. 

1. Ако детето ви харесва спорта, и по-специално тенис на корт, може да го запишете на полудневни занимания. Via Tennis Star организират обучения за различни възрасти - най-малките 4 - 6г; 7-10 г.; и над 10 г., групи за напреднали и групи за състезатели от 10 - 18 г. Заниманията продължават около 3 часа. Има възможност да се включи и обяд, така че след тренировките малчуганите да се подкрепят.  

2. Лято на английски е предложение за децата, които имат познания по този език и искат да ги поддържат. Образователна група "Хелен Дорон" организира летен градски лагер, в които комуникацията е изцяло на английски. Заниманията продължават до 27 август. Включват сутрешна гимнастика и йога, забавен английски, плодова закуска, творчески занимания и игри на английски в парка. Всяка седмица е посветена на различна тема, а всеки четвъртък се организират екскурзии до места около София. 

3. Ако рисуването е страст за детето, платното и четките може да му станат още по-добри приятели през лятото. Студио "Kanava" имат различни участия в събития, на които малчуганите могат да направят своята първа рисунка върху бои. Организират и тематични арт забавления, на които се рисува по определена тема. В тях може да се включи дори цялото семейство. 

4. Лагер школа за любителите на приложната математика и физиката ще има в Бургас. Известният учител Теодосий Теодосиев ще бъде част от летните занимания, които се провеждат в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“ в града. Лагер-школата по физика ще бъде на две смени – от 16.08.2021 г. и от 23.08.2021 г. Учителят, когото мнозина наричат просто Тео, привлича интереса на учениците към физиката с различния си подход, впоследствие еволюирал до „Методика за формиране на силов интелект“. 

5. За децата на възраст 6-10 години са заниманията в Двореца на децата в София. Те могат да са целодневни (до 17 часа) или полудневни (до 13 часа). Ваканционната програма е с игрови и развлекателен характер и е съобразена с възрастта на децата. Включени са обучение, учебни и работни материали, две пакетирани закуски /сутрешна и следобедна/ и минерална вода. 

6. Детски приключенски лагер "Стакевци" е предложение за деца на възраст от 7 до 16 години.
Заниманието е с продължителност една седмица. Децата прекарват много време сред природата, като творят на разлчни теми, яздят, ходят на походи в планината, готвят, спортуват и се грижат за животните във фермата. Интересно предизвикателство е и че всяко дете трябва да открие своя “таен приятел”, за когото трябва да се грижи през цялото време. 

7. Лятна академия за децата, които искат всичко. Академия Fusion има лятна програма за деца от 4 до 16-годишна възраст. Комбинират се изкуства, езици, спорт и природа. Два пъти в седмицата се организират посещения на Витоша, където се играят игри, изучава се природата и се придобиват скаутски умения. Заниманията са с крайна дата 3 септември. Заниманията са на седмична база, като цената варира според продължителността (една седмица - 240 лв.; две седмици - 456 лв. и т.н) 

Снимка: iStock