В разгара на Великденските пости приготвянето на разнообразни и балансирани ястия може да се окаже предизвикателство. Временно от всекидневното меню се изключват едни от най-консумираните храни: месо, риба, яйца, мляко и сирене. Затова е важно да избираме рецепти, с които да приемаме достатъчно пълноценна храна, с балансирано съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини. Предлагаме ви 3 лесни рецепти, които може да приготвите бързо с качествени продукти на атрактивни цени от верига магазини BILLA:

Топла салата с нахут и броколи

Необходими продукти за салатата:

За  дресинга:

  • ¼ чаша лимонов сок
  • 3 с. л.  зехтин
  • 1 ч.  л. сол
  • 1 ч. л. пипер

Смесете подсушения нахут със зехтина, сладкия червен пипер, солта и чилито (по желание) и ги сложете върху хартия за печене в тавичка. Запечете на 180 градуса за 15 мин., така че нахутът да стане хрупкав.

На предварително загрят тиган задушете броколите за 4-5 мин с унисоса.

Обелете и нарежете на ситно краставицата, лука и моркова, авокадото на кубчета.

Сложете нарязаните зеленчуци в голяма купа, заедно със спанака, отгоре добавете изстиналите броколи и нахут.

В малка купичка пригответе дресинга: смесете зехтина, лимоновия сок, солта и пипера и изсипете към останалите продукти.

Супа с грах и мента

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 4 глави лук, ситно нарязани
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 1 кг. грах
  • 1,2 л. зеленчуков бульон
  • 1 с.л. ситно нарязана свежа мента и допълнително за украса
  • Сол и смлян пипер

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете чесъна и лука и запържете на бавен огън за около 2 мин. Добавете граха и зеленчуковия бульон и объркайте. Загрейте до завиране и дръпнете супата от котлона.

Пасирайте супата до гладкост. Добавете мента и черен пипер на вкус. Объркайте. Оставете супата да изстине и я охладете за поне 2 часа, преди поднасяне.

Палачинки с овесени ядки

Блендирайте овесените ядки.

Намачкайте бананите с вилица. Добавете растителното мляко, солта и захарта и разбъркайте до хомогенна смес. Добавете смляните овесени ядки и разбъркайте отново. Сместа се оставя за няколко минути, за да набъбне овесът и да поеме част от течността.

Палачинките се пекат на тиган с малко олио, на слаб до умерен огън.

Гарнират се с меда и нарязаните ягоди.

За повече вдъхновение и вкусни рецепти, посетете: https://www.billa.bg/kulinarni-izkusheniya.