Мис САЩ 2023 Ноелия Войт обяви изненадващо, че е взела решение да се откаже от титлата, заради проблеми с психическото си здраве.

"Осъзнавам, че това може да е голям шок за мнозина", заяви 24-годишната Войт в публикация в Инстаграм, с която обяви решението си. "Никога не правете компромис с физическото и психическото си благополучие. Нашето здраве е нашето богатство“, призова красавицата.

"В живота силно ценя значението на това да вземаш решения, които са най-добрите за теб и за твоето психическо здраве", пише тя в изявлението. "Пътуването ми като Мис САЩ беше невероятно значимо, представяйки с гордост Юта, а по-късно и САЩ на Мис Вселена. За съжаление, взех много трудното решение да се откажа от титлата Мис САЩ 2023."

"Благодарна съм за любовта и подкрепата на феновете, стари и нови, на семейството ми, на приятелите ми, на треньорите ми, на бившите щатски и местни директори", продължи тя.

Ноелия е първата американка с венецуелски корени, която печели конкурса.

"Постоянната и последователна упорита работа и отдаденост - всичко това ме доведе до мястото, където съм днес, и се надявам, че през последните седем години, в които се състезавам в конкурси за красота и споделям пътуването си с всички вас, е нещо, което ви вдъхновява никога да не се отказвате от мечтите си, каквито и да са те."

В края на публикацията си Войт заявява, че се надява "да продължи да вдъхновява другите да останат непоколебими, да отдават приоритет на психичното си здраве, да се застъпват за себе си и за другите, като използват гласа си, и никога да не се страхуват от това, което им носи бъдещето, дори и да се чувстват несигурни".

Пътят на Ноелия към титлата не е никак лесен. Като дете тя успява да се пребори с рака. Три пъти е била първа подгласничка на конкурса в своя щат, преди да спечели титлата "Мис Юта" и да продължи към националния конкурс.

Въпреки че първоначално не успява да постигне целта си, тя "винаги си тръгва с нещо ценно".

След нейното обявяване организаторите на конкурса "Мис САЩ" благодариха на Войт за нейната служба и заявиха, че "уважават и подкрептя решението на Ноелия да се оттегли от задълженията си".

"Благополучието на нашите носителки на титлата е основен приоритет и ние разбираме необходимостта тя да даде приоритет на себе си в този момент", се казва в изявлението на организацията, цитирано от сп. „Пийпъл“.. "В момента преглеждаме плановете за прехвърляне на отговорностите на нейна подгласничка и скоро ще обявим коронясването на новата Мис САЩ."