Противно на общоприетото мнение, резултатите от проучване сочат, че жените не четат еротични романи от рода на "Петдесет нюанса сиво", за да получат мимолетна сексуална тръпка. Изследователи в Германия решават да установят каква е мотивацията за купуване и четенето на еротични романи, за да обяснят защо жанрът е толкова успешен през последните десет години, пише "Дейли мейл".

Проучването им, което е проведено сред повече от 400 читателки на еротични романтични жени, разкрива, че жанрът обикновено се счита за "еманципиран, прогресивен и феминистки". Това е така, въпреки че сюжетите в подобни романи са склонни да популяризират имиджа на "вечно млада и красива жена", която силно зависи от мъжете, въпреки нейния талант или професионален успех.

Участниците в проучването са били запознати най-вече с еротичния роман "Петдесет нюанса сиво" от Е. Л. Джеймс, публикуван през 2011 г. Световният бестселър е известен с изобилстващите сексуални сцени, включващи садомазохистични практики - но е силно критикуван за слабите писателски умения на авторката и насилието над жени, което представя.

Авторите на изследването от Института за емпирична естетика Макс Планк (MPIEA) във Франкфурт казват, че съществува "истински прилив" на еротични романи от 2011 г. насам, включително поредицата "After" от Анна Тод и "Crossfire" от Силвия Дей.

Снимка: Unsplash

Предишно изследване от 1984 г. предполага, че еротичните романи се използват от читателките като социално приемлив заместител на порнографията, който служи за тяхното сексуално стимулиране. Но авторите на настоящото изследване предполагат, че това не е така в ерата на "Петдесет нюанса".

"Много от участниците в изследването виждат еротичните романи - поне отчасти - като еманципирани, феминистични и прогресивни. Отдаваме тази констатация предимно на "по-традиционните възгледи на респондентите за мъжките и женските роли", коментира авторката на изследването Мария Краксенбергер.

За да разберат защо хората четат еротични романи днес, изследователите са провели онлайн проучване сред 427 жени, които са запалени читателки на подобна литература. По-голямата част от анкетираните са хетеросексуални жени със сериозни интимни връзки и ниво на образование над средното, установяват учените. Те се определят като ентусиазирани читатели, които се радват да споделят своя читателски опит с другите.

Средната възраст на участниците е 33,9 години, но 73 процента са на възраст между 21 и 40 години. Изследователите анализират мотивацията на участничките да четат еротични романи, както и чувствата, които те свързват с четенето на този вид литература. По-голямата част от анкетираните посочват, че четат еротични романи за разнообразие, докато чувствата на лекота и релаксация често биват посочени като мотивиращ фактор за закупуването им.

Снимка: iStock

Сексуалните сцени в романите и техният потенциал да предоставят насоки в интимния живот също играят роля, но се оказват по-маловажни, имайки предвид резултатите от предишни изследвания, казват от екипа. Интересното е, че когато участничките са били помолени да назоват заглавия на книги, които самите те смятат за типични еротични романи, те предимно назоваваха съвременните бестселъри.

Общо от 418 участнички, посочили "типичен" еротичен роман, 81,5% са изброили именно "Петдесет нюанса сиво". "Забележително е, че известни литературни шедоьври като" Лолита" на Набоков, почти не се споменават", казват от изследователския екип.

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание Humanities & Social Sciences Communications.

  • Може ли шопингът да носи по-голямо удоволствие от секса? (ВИДЕО)
  • В преследване на удоволствия: Защо правим трудни неща - без дори да получаваме нещо? (ВИДЕО)
  • Когато флиртът прерасне в нещо повече: 5 въпроса, които трябва да зададем на партньора си (ВИДЕО)
  • 5 знака, че той не е израснал емоционално и може да го изоставиш още на първа среща
  • Край на семейното щастие за Джей Ло? Бен Афлек се появи без брачна халка (СНИМКИ)
  • Целувки и сълзи - най-запомнящите се моменти на Магдалена в "Ергенът" (ВИДЕО)
  • „Моля те, не си тръгвай!”, казва Михаил Белчев на Кристина още на първата им среща
  • Става ли приятел от бивше гадже? Имаме отговор на вечния въпрос (ВИДЕО)
  • По телефона, със съобщение или лично: Как е правилно да сложим край на връзка?
  • Магдалена и Надежда споделиха дали ще простят на Алек (ВИДЕО)