По време на най-строгите мерки срещу пандемията от COVID-19 стрийминг платформите спечелиха най-много, защото затворените по домовете си хора нямаше какво друго да правят, освен да гледат филми и сериали. И в това благоприятно време за стрийминга, компанията Нетфликс постигна най-добри резултати. Но вместо най-гледаните им продукции да са сериалите „Странни неща“ и „Вещерът“, на първо място по популярност излезе еротичен филм, екранизация по романа на неизвестна досега полска авторка.

Снимка: bTV

35-годишната Бланка Липинска с лекота успя да „вземе хляба“ на Е. Л. Джеймс и нейните „50 нюанса сиво“. Романът „365 дни“ е само първата част от трилогия и авторката се надява да види останалите две книги екранизирани. Като се има предвид успехът на първия филм, можем да считаме, че това е съвсем сигурно.

Тази година предстои книгата да излезе на български и Бланка се съгласи да даде интервю за водещата на предаването COOLt Натали Трифонова.

Снимка: bTV

В интервюто Бланка разкри, че до голяма степен историята в еротичния роман е вдъхновена от нейна връзка, която е била изградена почти изцяло върху секса. Когато тази връзка е приключила, младата писателка е получила много здравословни проблеми, сред които и психически, а единственият начин да се излекува е бил да пресъздаде преживяванията си на хартия. Според нея именно на това се дължи успехът на историята – никой, казва тя, не може да пише достатъчно детайлно за неща, които не познава.

Авторката няма търпение да види как ще се продава книгата в България и обеща да посети страната ни някой път. Може да видите цялото интервю във видеото.

Защо историята в „365 дни“ шокира толкова хора

Ако за авторката и много от почитателите историята в романа е романтична и красива, голяма част от зрителките феминистки не могат да приемат книгата. Историята разказва за мафиотски бос, който се влюбва в красива млада жена. Той я упоява, отвлича я и в продължение на 365 дни я държи като пленница, за да я накара да се влюби в него.

Снимка: bTV

В същото време похитителят глези пленницата си, купува ѝ скъпи рокли, води я на разходка с яхтата си и я запознава с богатите си и известни приятели. Тези неща успяват да убедят държаната под ключ и сексуално тормозена жена, че всъщност богатият убиец срещу нея е добър човек.

За много хора това послание е повърхностно и дори обидно за жените, но фактът е, че по-голямата част от почитателките на филма и на книгата са именно жени.