.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Трябва ли да се притеснявам, ако кръвта по време на цикъл стане кафява

LadyZone.bg | преди 32 седмици

Всяка от нас е преживяла толкова менструални цикли, че почти няма какво да ни учуди. Но често започваме да се питаме нормално ли е кръвта да има кафяв оттенък вместо да е наситеночервена – нещо, с което няма как да не сте се сблъсквали.

11 неща, които не е препоръчително да правите, когато сте в цикъл

Кръвта, която отделя тялото ни по време на менструация, може да бъде в различни оттенъци на червеното и дори в тъмнокафяво и това е съвсем нормално явление. Ако този факт все още ви притеснява, ето какво е научното обяснение за вариациите в цвета по време на цикъл.

menstruaciq

Кафявата кръв е просто стара кръв. Когато тя и клетки от матката напускат тялото, те са изложени на влиянието на въздуха. Когато това се случи, кръвта преминава през процес, наречен окисление, което я кара да покафенее.

Най-често ставаме свидетели на менструална кръв с кафяв цвят в самото начало на цикъла, когато кръвотечението не е толкова силно изразено, както и в края му. В тези случаи кръвта излиза по-бавно, заради намалялото количество, което дава време тя да се окисли и да потъмнее.

menstruaciq

Още една причина, която може да ви накара да се притесните от цвета на менструацията си, е повишената консумация на желязо - ако сте приемали добавки или сте наблегнали на червеното месо и листните зеленчуци, които са богати на елемента. Причината е, че наличието на повече желязо в кръвта подобрява процеса на окисляване.

3 мита за тампоните – разбити на пух и прах!

Противозачатъчните, които не съдържат естроген или съдържат минимални количества от хормона, също могат да са причина кръвотечението да има кафяв нюанс.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите