.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Село Буново 33 години след атентата

Васил Богданов | преди 15 седмици
Снимка: Васил Богданов

Вечерта на 9 март 1985 г. в бързия влак Бургас­-Карлово-София избухва експлозия в момента, когато композицията влиза в Буново – малка гара на Подбалканската железопътна линия.

Взривът убива седем души и ранява девет. Двe от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си отидат вкъщи. Други две деца са ранени. Взривът избухва на гарата, но е бил предвиден за близкия тунел, където да предизвика повече паника и жертви. Това разминаване се получава заради маневра на гара Златица, предизвикала две минути закъснение на влака.

И до днес обществото е разделено в оценката си за атентаторите – за едни те са терористи, а за други – борци за справедливост, бунтуващи се срещу политиката на БКП за преименуване на българските турци.

Повече детайли за атентата и как извършителите (взривили на същия 9 март и бомба в сливенски хотел) са заловени след двегодишно разследване можете да научите от книгата на Крум Благов „50-те най-големи атентата в българската история“, публикувана и онлайн.

Снимките тук са от Сирни заговезни (18 февруари 2018 г.) и на една от тях ще видите следите от огъня, който местните са прескачали за здраве.

Днес гара Буново, както и много други малки гари, е със статут на спирка, т.е. там няма персонал и пътуващите си купуват билети от кондуктора в самия влак.

Селото е на 55 км от София. Ако пътувате към Копривщица, можете да се отбиете (3 км), за да го разгледате. Буново е изходна точка за старопланинската хижа Чавдар и връх Баба (1787 м н.в.).

Върху монумента на гарата „В памет на жертвите от протурския тероризъм“ са изписани датите и на други терористични актове от средата на 80-те години.

Село Буново 33 години след атентата
Снимка: Васил Богданов
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите