.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж

Евгений Милов | преди 19 седмици
"Кристо се завръща в Париж, откъдето започна неговият възход в съвременното изкуство", казва Евгения Атанасова-Тенева – една от най-задълбочените изследователки на творчеството и живота на българския художник

Световноизвестният български художник Кристо Явашев вчера обяви, че през 2020 г. ще реализира проект, идеята за който започва преди близо 60 години – опаковането на Триумфалната арка в Париж. 

От 6 до 19 април през следващата година един от символите на френската столица ще заблести в нова светлина, опакована в 25 000 кв м сребристосин пропиленов плат и 7000 метра червено въже, които ще бъдат рециклирани след това. Той ще съвпадне с изложба в Центъра Помпиду, планирана да продължи от 18 март до 15 юни. 

Кристо

Това ще бъде поглед към ранните години на творческия тандем Кристо и Жан-Клод в Париж. Родени на една и съща дата през 1935 г., те се срещат там през 1958 г., когато Христо се премества в града след обучението си в България. Те живеят и работят в Париж до 1964 г., след това се установяват в Ню Йорк.

Дни преди Кристо да обяви най-новия си проект, Музеят на хумора и сатирата представи в галерия "Credo Bonum" изложбата "Роден в Габрово". Тя показва домовете, в които семейството живее, училищата, в които Христо учи, детските игри и заниманията с изкуство, както и местността Качорите, където прекарва летата и където се завръща като студент в Академията, преди да отпътува за Прага. 

Кристо

Изложбата е своеобразна "капсула на времето", в която разказът е на журналистката Евгения Атанасова-Тенева – една от най-задълбочените изследователки на творчеството и живота на Кристо и Жан-Клод. В тези текстове се появяват и спомените на Кристо за времето в Габрово, записани в поредица от интервюта, които тя прави с него през годините.

Семейната фабрика "Химия и индустрия" е мястото, където малкият Христо, заедно с двамата си братя, расте и играе в близост до предметите, които ще станат емблематични за творбите му – платовете и варелите.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 април всеки ден от 11 до 19 ч. в галерия Credo Bonum на столичната ул. "Славянска" 2 с вход от ул. "Бенковски".  

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите