На 8 април 1973 г. света напуска големия испански художник и скулптор Пабло Пикасо. Създателят на кубизма в изкуството е признат за най-скъпият и най-краден художник за последните 100 години. За Пикасо е казано много, но ето едни от най-важните факти за живота му:

- Творчеството на Пикасо преминава през много и различни периоди, но най-известните са синият, розовият и кубизмът.

- Пикасо (заедно с Жорж Брак) е създател е на ново течение в изкуството - кубизма, като полага основите му в картината "Госпожиците от Авиньон".

- Пикасо на испански се произнася с ударение на "а"-то, но във Франция започват да произнасят името му с ударение на последната сричка по френски маниер - върху "о"-то.

- Пълното име на Пикасо е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрицио Руис и Пикасо в чест на множество светци и роднини.

- На 16-годишна възраст Пикасо напуска Кралската академия за изящни изкуства "Сан Фернандо" в испанската столица Мадрид, защото не му харесва начинът на обучение.

- Творчеството на Пикасо е силно повлияно от удължените крайници и мистичните лица в картините на Ел Греко.

- Пикасо често се налага да гори картините си, за да не премръзне от студ през първите си години в Париж, където живее в мизерия с Макс Жакоб.

- Картините на Пикасо са силно ангажирани с обществените събития като емоционален израз на гняв и болка срещу насилието и войната, а най-известна в това отношение е "Герника" с размери 3,5 х 7,8 метра.

- Последната съпруга на Пикасо не позволява на децата му Клауд и Палома да присъстват на погребението му, като Жаклин се самоубива на 59 г., съсипана от смъртта му.

Днес се навършват 142 години от рождението на Пабло Пикасо, а ние почитаме гениалния художник с вечните му цитати:

"Аз не рисувам това, което виждам. Рисувам това, което мисля."

"На 12 вече можех да рисувам като Рафаело. Нужен ми бе цял живот, за да се науча да рисувам като дете."

"Аз не търся, аз намирам."

"Като малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папата. Аз исках да бъда художник - и станах Пикасо."

Снимка: Getty Images

"Всяко дете е творец. Проблемът е как да запази това, когато порасне."

"Да имитираш другите е неизбежно, да имитираш себе си е позорното."

"Компютрите са безполезни - могат единствено да дават отговори."

"Моята смърт ще бъде корабокрушение. Когато голям кораб потъва, всичко около него бива засмукано като фуния."