Париж от началото на XX век – една от най-привлекателните идеи за хората на изкуството тогава и днес. Книга "Мадам Пикасо" от Ан Жирар успешно пренася читателя в тази вдъхновяваща епоха. Романът представя очарователната и неразказана досега история на Ева Гуел – незабравимата жена, откраднала сърцето на Пабло Пикасо.

С искряща проницателност и страст творбата ни запознава с ослепителната героиня, като ни отвежда от салона на Гъртруд Стайн до бляскавия "Мулен Руж" и вътре в студиото и живота на един от най-загадъчните и емблематични художници на ХХ век.

Ева Гуел пристига в Париж от провинцията, изпълнена с амбиции и бляскави мечти. Макар млада и неопитна, тя успява да намери работа като шивачка в прочутия "Мулен Руж" и именно там за първи път привлича вниманието на Пикасо – изгряваща звезда в света на изкуството.

През 1911 г. Пабло Пикасо се чувства неспокоен, макар да се намира на ръба на богатството и славата на абсолютен гений. Дългогодишната му връзка с Фернанда Оливие, самопровъзгласила се за "мадам Пикасо", въпреки че двамата нямат сключен брак, е изпълнена с напрежение. Когато Пабло се запознава с Ева – остроумна и амбициозна, той се вманиачава по нея.

Двамата се впускат в страстна афера и бохемски начин на живот. Ева е негова муза – тя разбира и вдъхновява радикалните му творби. Щастието обаче е краткотрайно. Те се сблъскват с ескалираща поредица от предизвикателства: предателства, разпадащи се приятелства, Първата световна война и опустошителна болест. 

Ценителите на парижкия начин на живот и историята на изкуствата ще намерят в "Мадам Пикасо" интересен поглед към малко известната муза и първата голяма любов на художника.

Авторката успява да пресъздаде прекрасно епохата, умело описвайки духа на френската столица преди Първата световна война. Тя изкусно улавя и същността на Пикасо през този кратък, но съществен период от живота му. А за да постигне максимална автентичност на героинята си, тя проучва писма на Ева до Гъртруд Стайн и Алис Токлас.  

"Романът е прекрасен портрет на сложните взаимоотношения между изкуство, страст и любов от женска гледна точка. С таланта си на разказвач и историк, Жирар потапя читателя изцяло в света на своите герои", пише RT Book Reviews.

Даян Хегер, която в момента пише под псевдонима Ан Жирар, е автор на 15 романа – всички бестселъри, повечето базирани на реални исторически фигури. След публикуването на нейната прочута първа книга книга "Куртизанка" през 1993 г., тя започва да пътува из целия свят.

Тези изследователски пътешествия са я отвели до романтичните зали на френски замъци, палатите на Хенри VIII, както и до частно интервю с един от последните живи приятели на Пабло Пикасо. Досега нейното творчество е преведено на 18 езика. Включена е в списъка за престижното отличие Leserpreis, което й носи международен успех. 

Преводът на романа е поверен в ръцете на Маргарита Терзиева, а по корицата работи художикът Стоян Атанасов от Kontur Creative. "Мадам Пикасо" излиза в книжарниците от 30 септември от издателство "Кръг".