Какви спортове да практикувате за да запазите тялото младо и стегнато колкото се може по-дълго? Отговорът не е еднозначен, тъй като не съществува спорт, който да развива всички качества, които запазват тялото в оптимална форма. Кои са тези качества и как да ги поддържаме?

Добра осанка: стойката е първото нещо, което се променя с възрастта. Коремчето и седалището се отпускат, коленете хлътват, а гърбът се извива и скрива гърдите. За да поддържате стойката оптимална, практикувайте йога, пилатес, конна езда, плуване. Поддържайте мускулите на корема и седалището в перфектна форма. Посетете кинезитерапевт, за да получите най-добрите съвети за оптимизиране на вашата стойка. Винаги внимавайте как сте седнали, докато работите или шофирате и избирайте ниски и широки обувки с гъвкави подметки, които не променят стойката ви.

Сила: силата се изразява в способността да извършвате ежедневни физически задачи с лекота. Ако не поддържате силата си, с възрастта мускулите отслабват и всяко действие става по-затруднено. Предотвратете това като посещавате фитнес и изпълняте упражнения за цялото тяло - например лицеви опори и клякане - те ще подобрят междумускулната координация и ще заздравят тъканите. Силовите упражнения повишават метаболизма, заздравяват костите и забавят стареенето.

Подвижност: подвижността е умението да движите тялото си, използвайки пълния капацитет на всяка става. За да я поддържате, плувайте, опитайте часове по стречинг, тай чи или динамична йога. Винаги съчетавайте с упражнения за гъвкавост.

Гъвкавост: за да бъдат мускулите еластични е нужно ежедневно да разтягате тези, които усещате стегнати. Прекарвайте поне по минута в статично разтягане на всеки мускул. Подходящи за гъвкавостта са всички занимания с танци, бойни изкуства и йога.

Ловкост: умението да реагирате бързо в дадена ситуация се тренира от почти всеки спорт. Тенисът, бадминтонът , баскетболът и волейболът са лесно достъпни и развиват чудесно вашите реакции. Ако през уикенда ви доскучае, дори една игра на фризби или боулинг може много да подобри вашата ловкост.

Издръжливост: капацитетът на тялото да се адаптира към дълги по продължителност физически задачи се тренира и чрез всички други качества. Въпреки това спортове като колоездене, джогинг, занимания като скачане на въже и гребане, са идеалният начин за развиване на издръжливост.  Непременно използвайте и монитор за своя пулс, за да следите напредъка си.

Комуникация: рядко включвана в уменията на тялото, тази по-скоро психична способност ви позволява да знаете как се чувства тялото ви, дали е напрегнато, къде го боли, трябва ли да отидете на масаж. Научете се да чувате неговите сигнали чрез медитация, йога, разходки сред природата и релаксация в сауна или парна баня. То ще ви се отблагодари щедро.

Със съдействието на www.artofrealfood.com