Многобройните празнични наздравици и тежките мазни храни,

с които провокирахме през студените месеци организма си и по-специално черния си дроб, неминуемо са натрупали излишни и вредни мастни отлагания. Тъй като на всички ни се иска да се чувстваме добре, да изглеждме стройни и фини, сега, през пролетта е подходящият момент да се разтоварим и пречистим и, разбира се,

да обърнем внимание на здравето си

Така че, настъпил е моментът, в който можем и трябва да понамалим, а защо не и да забравим за известно време пържолите, наденичките и бекона. Бих казала дори, длъжни сме някак си да зарадваме най-големия филтър в нашето тяло – черния дроб. По този повод от бездънното изворче на бабината "енциклопедия на здравето човешко" избрах няколко

малки, но мъдри съвета, с които можем да постигнем това:

1.    Да започваме деня с чаша чиста вода, подправена с малко лимонов сок. Лимонът действа стимулиращо на черния дроб да изхвърли и да се освободи от натрупаните през зимата токсини.

2.    Знаем, че истинският пчелен мед действа най-благотворно. Достатъчно е по една лъжичка 15-20 мин. преди всяко ядене.

3.    Консумирайте възможно най-често, даже ежедневно, моркови, цвекло, целина и/или сокче от тези вълшебни коренчета.

4.    Обогатете менюто си със зеленчуците, богати на вит. С – карфиол, броколи, чушки, зеле и спанак. Консумирайте във вид на салата, сурови с малко зехтин и много лимон.

5.    Благословен лек за изтощения и отровен организъм са листенцата от глухарче. Салатата от тях помага за разграждане на мазнините и отлаганията им в черния дроб. Самите те са мощен биостимулант и съдържат безценните витамин В2, каротиноиди и флавоноиди.

6.    Пийте неограничени количества чай от жълт кантарион, риган, мащерка (равни части). Отварата пък от магарешки бодил съдържа силимарин, който играе главната роля в извеждането на отровите не само от черния дроб, но и от целия организъм.

7.    И накрая, опитайте да забравите за пърженето като начин на приготвянето на храната и за вас, и за цялото семество.

Бъдете уверени, че ако се погрижим и окажем необходимото внимание на тази наша здравна лаборатория и най-голям филтър – черния си дроб, ще бъдем възнаградени със здраве, бодрост и добро настроение.