Световният ден без сутиени се отбелязва всяка година на 13 октомври (понякога и на 9 юли). И макар в съзнанието на мъжете веднага да изникват полюшваща се пищна женска гръд, целта на този ден не е еротична. Денят се отбелязва, за да се насочи вниманието на жените към превенцията и здравето на гърдите им.

Едно от първите неща, което всяка жена прави, приготвяйки се да излезе за работа или среща, е да сложи сутиен под ризата или роклята си. Защо го правим? Понякога съвсем съзнателно натъпкваме гърдите си в чашки, двойно по-дебели от дрехите ни, за да изглежда бюста ни по-голям. Слагаме допълнителни подплънки, поемаме въздух, за да можем да закопчаем сутиена, слагаме прозрачни силиконови лепенки, когато носим рокли с дълбоки деколтета, инвестираме в сутиени в различни цветове, за да сме изглеждаме добре в различни тоалети, купуваме допълнително презрамки...

И макар на пръв поглед носенето на сутиен да изглежда като елементарна, ежедневна дейност, всъщност лесното се оказва не толкова лесно. Неправилният подход към гърдите може да доведе до доста неприятни последици – травми на гърдите и зърната, изкривявания на гръбначния стълб, неправилна циркулация на кръвта и др. 1/5 от всички раково болни в България имат рак на гърдата. Превенцията на гърдите не е само лична отговорност. Това е отговорността децата ви да имат здрави майки. 

Снимка: iStock

Използвайте днешния ден, за да направите няколко важни неща за себе си:

– Поне днес оставете гърдите си свободни. За един ден гравитацията няма да им се отрази негативно. Но усещането за свобода със сигурност ще ви хареса!

– Прегледайте гърдите си. Направете го, докато си вземате душ или докато се излежавате в леглото. Не отнема повече от 5 минути, но ще ви осигури спокойствие и ще ви предпази от бъдещи проблеми. Вдигнете едната си ръка високо над главата. Другата внимателно поставете на гърдата и я обходете по целия й обем, проверявайки за подутини или нехарактерни бучки. Освен гърдата, проверете и подмишницата.

– Уверете се, че носите правилния размер сутиен. Женските гърди се променят постоянно под влиянието на възрастта, промяната в килограмите, бременност, пиене на противозачатъчни хапчета и т.н. 

Начинът, по който слагаме сутиена си, има голямо значение за това каква форма ще придаде на гърдите ви. Когато си купите нов сутиен, закопчавайте го на най-близката кукичка, за да може, когато започне да се отпуска, постепенно да го затягате.

Снимка: iStock