.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кои са най-често използваните думи паразити

| преди 2 години
думи
Снимка: iStock

Когато речта ни не върви гладко, за това са виновни притеснението и думите паразити. Това са изрази без смисъл, които не носят информация, но ни дават опора, печелим време или са просто лош навик. Дори не се замисляме, когато ги употребяваме. Те просто излизат от устата ни и дразнят слуха на хората, с които говорим. Освен че са безсмислени и вредни, паразитните думи са и прилепчиви. Много лесно може да се получи така, че да чуете такъв израз няколко пъти и въпреки че не ви харесва, той да се появи и във вашия речник.

Най-често употребявани 

Нали

В смисъл

Копеле, брат, мой, човек

Разбираш ли?

Иии, такова...

Тоест

Фактически

Сещаш се

Чисто и просто

Слушай, слушай

Значи

Чакай малко

Викам

Как да се предпазим от думите паразити?

Мълчанието е злато е казал народът. И като всяка народна мъдрост, и в тази има много истина, за да се справите с думите паразити, просто замълчете. Правете пауза винаги, когато ви се иска да кажете безличната дума. Така ще имате време да помислите за секунда, да пропуснете ненужното и да продължите.

Буркан за глоби срещу неприятни навициПо 20 или 50 ст. трябва да се пуснат всеки път, когато правилото е нарушено

Направете си буркан за глоби. Всеки път, когато използвате вредна дума, пускайте стотинка или левче в буркан за глоби. Ако нямате буркан, използвайте кутия или шише. Важното е да имате предмет, който да пълните и нека събраното ви стимулира да се стараете да не допускате тази грешка често.

Какви оценки получава(х)те в училище?