.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Истината за щастието, предадена в две изречения от Тик Нят Хан

Евгений Милов | преди 14 седмици
Тик Нят Хан
Снимка: Getty Images
Вътрешният мир е ключов според будисткия монах

Всички сме се питали какво е щастието, нали? Общовалидно чувство ли е, или пък е нещо лично, което не може да бъде определено? Според будисткия монах Тик Нят Хан истинското щастие е просто начин на съществуване и се основава на вътрешния мир, като го дефинира в простичък, но дълбок цитат:

"Много хора си мислят, че въодушевлението е щастие... Но когато сте развълнувани, не сте спокойни. Истинското щастие се основава на спокойствието".

Дзен майсторът казва, че приемането е важна част от това да останем спокойни. В западния свят хората прекалено много се опитват да се променят едни-други. Това обаче е безполезно за вътрешния мир и щастие:

"Да бъдеш красив, означава да бъдеш себе си. Няма нужда да бъдеш приет от другите. Просто трябва да приемеш себе си. Когато си се родил лотос, бъди красив лотос, не се опитвай да бъдеш магнолия. Ако искаш приемане и признание, и се опитваш да промениш себе си, за да се паснеш на това, което другите хора искат да бъдеш, ще пострада целия ти живот. Истинското щастие и истинската сила са в разбирането на себе си, в приемането на себе си, както и в увереността в себе си."

А за да се постигнем приемане в живота, според Тик Нят Хан трябва да започнем да прегръщаме настоящия момент такъв, какъвто е, както и красивите чудеса, които съществуват и се случват непрекъснато около нас. Животът в настоящето не означава, че никога не трябва да мислим за миналото или да имаме планове за бъдещето, но да го правим по продуктивен начин:

"Да живеете тук и сега не означава никога да не мислите за миналото или да не планирате бъдещето. Идеята е просто да не позволите да се изгубите в съжаления за миналото или в притеснения за бъдещето".

Това не означава да "изключите" миналото и бъдещето от живота си, но да "включите" повече настоящето. Всички имаме спомени и планове, но когато мислено живеем в миналото или бъдещето, губим настоящето - моментът, в който се случва животът. Или както Далай Лама казва:

"Има само два дни в живота, в които не може да се направи нищо. Единият се нарича вчера, а другият - утре. Днес е точният ден да се обича, да се вярва, да се действа и най-вече да се живее".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?