Рахитът разболява все по-малко българчета, но продължава да се среща, и то в сравнително висок процент, сред групите с нисък социален статус, при децата от малцинствата и при тези с тегло под 1000 г (при които нуждите от витамин Д са чувствително по-високи). Рискът се увеличава при бременните, които не се хранят пълноценно и не предприемат нужните профилактични мерки. А до рахит се стига вследствие на недостатъчното количество витамин Д в организма, както и на калций и фосфати, поради което се нарушава минерализацията на костите.

Дефицитът на витамин Д води до намаляване на субстрата от бъбреците, в който се образува активната форма - витамин Д3. А именно тя е основната предпоставка за правилната минерализация на костите. Когато бъбрекът не разполага с необходимия субстрат, се намалява усвояването на калция в червата. А това става причина за смущения във втвърдяването на костите и за появата по-късно на т. нар. меки кости или такива с деформации, по които може да се стигне до спонтанни фрактури и дори до потискане на растежа.

Затова по време на бременността майката трябва да се храни балансирано и задължително да приема храни, съдържащи витамин Д, калций и фосфор, каквито са месото, млякото, яйцата, рибата и черният дроб. Винаги е добре, особено в последните три месеца на бременността, жената да приема поливитаминни препарати със съдържание на витамин Д, както и по време на кърменето. Става сума за специално насочени към тези жени препарати".

За съжаление съществуват форми на рахит, които се наследяват. Те се дължат на генетичен дефект в активността на ензимите, които участват в метаболизма на калция в костите. Дефицит на витамин Д, калций и фосфати се среща и при наследствени заболявания на бъбреците, при генетични дефекти на костните клетки и др.За щастие тези болести се срещат рядко.

Какви са симптомите на рахита, при които майките да бъдат нащрек и да потърсят специалист? При новороденото може да се открие лека форма на болестта, която се изявява чрез меки кости на черепа. Това е сигнал за недостиг на витамин Д, развил се при майката. А по време на кърмаческия период е възможно да се наблюдава т. нар. ранна и късна форма на рахит. Първата се открива на възраст 2-3 месеца и протича основно с безпокойство, нарушения в съня, стряскане, обилно изпотяване особено по време на хранене и т. нар. оголване на тила. А след 3-тия - 4-тия месец се добавят симптомите: мускулна хипотония, оформя се корем тип "жабешки", черепните кости омекват и др. На 5-месечна възраст се стига до т.нар. квадратна глава, заради неправилното разрастване на неминерализираните кости на черепа. Отключват се нарушения при растежа на зъбите, в областта на гръдния кош и т.н. Най-важното е, че диагноза се поставя лесно, а болестта е овладяема.

Прочети цялата статия в семейния портал mamatatkoiaz.