.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-зеленият град в България

Евгений Милов | преди 2 години
Днес край Добрич
Не е София, разбира се

Добрич получи наградата на за най-зелен град на България през 2016 г. от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици, като според данните градът е под тези показатели през последните три години.

"Впечатлен съм от показателите на Добрич и ще работим тази добра практика да се приложи и в останалите градове на страната", заяви министърът, допълвайки, че неговата политика ще бъде насочена към подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Размерът с фините прахови частици се разделя на ФПЧ10 – частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона.

Как фините частици от замърсяването на въздуха поразяват организмаНаночастиците навлизат в кръвта и увреждат сърцето, причинявайки инфаркт

Първичните фини прахови частици произхождат от природни или антропогенни източници. Природните източници включват морска сол, естествено суспендиран прах, полени, емисии от горски пожари и вулканична пепел.

Антропогенните източници включват изгаряне на горива в термични електроцентрали, инсинератори, битово отопление за домакинствата, изгаряне на горива за превозни средства, износване на превозните средства (гуми и спирачки), емисии от износване на пътните платна, както и други видове антропогенен прах.

В градовете значителни местни източници са изгорелите газове от автомобилите, повторно суспендиране на праха на пътя, както и изгарянето на дърва, горива или въглища за битово отопление.

Витамини от В групата срещу мръсен въздухВисоки дози от добавките могат да коригират негативните последици от замърсяването на въздуха

Това са всички източници, емитиращи близо до повърхността на земята, които водят до значително въздействие върху нивата на ФПЧ в околната среда.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?