#Има начин да не боли
За разлика от вагината, анусът не създава своя собствена течност по време на възбуда. Затова пък магазините предлагат изобилие от лубриканти и смазки на силиконова основа, чиято задача е да овлажняват зоната. Те подпомагат мускулатурата да се отпусне и предотвратява чувството на болезненост по време на половия акт. За да бъде насладата наистина върховна обаче, и двамата партньори трябва да го желаят. Проникването трябва да става бавно, нежно и постепенно, за да се намали до минимум рискът от наранявания на аналната област.

#Аналният секс налага използването на презерватив
Дори ако сте в моногамна връзка, презервативите са задължителни, когато става въпрос за анален секс. Защо? От една страна, те намаляват триенето, осигурявайки по-гладко влизане. Второ, тъй като аналната тъкан е крехка и податлива на микроскопични сълзи, аналният секс без презерватив може да причини бактерии в аналния канал, както и да доведе до гъбични и др. инфекции върху пениса. Задължително използвайте отделен презерватив за всеки сексуален акт (т.е., ако започнете с вагинален секс, преди да преминете към анален, сменете презерватива, и обратното).

#Анусът няма да се разтегне
Някои хора се притесняват, че аналният секс ще доведе до т.нар. инконтиненция (отслабване мускула на ануса и неконтролируемо изпускане по различно време), което всъщност не е така. Анусът ще се разтегне толкова, доколкото да даде възможност на пениса да проникне в него. По време на движенията мускулатурата ще се отпусне и той ще се разшири, но след края на половия акт, анусът отново ще приеме първоначалната си форма.

#Аналният секс може да доведе до разтърсващ оргазъм
На някои дами аналният секс може да се стори невероятно чувствен и възбуждащ. Аналният секс може да се превърне в незабравимо преживяване и от жените и поради още една причина – анусът е с богата инервация, което ще рече, че е снабден с много нервни окончания. При аналният секс също така индиректно се стимулира и G-точката. Всичко това е предпоставка за бързо достигане до разтърсващ жената оргазъм.

#Започнете бавно
Не сте го правели досега, но искате да пробвате? Опитайте, но след като вече сте изпиптали вагинален оргазъм, съветват експертите-сексолози. Според тях аналният секс трябва да следва вагиналния, тъй като тялото вече е достатъчно възбудено и жената е по-склонна да изпита удоволствие, след като вече веднъж го е изпитала. Започнете да го правите бавно и постепенно. Добро решение например е да вземете душ заедно, като позволите на партньора си нежно да масажира зоната с обилно насапунен пръст. Това ще увеличи насладата и ще благоприятства възбудата на аналната зона.

#Аналният секс изисква определени хигиенни навици
Някои експерти избягват да препоръчват клизмата като первантивна мярка от евентуално изпускане по време на аналния акт. Напротив, според тях тя може да доведе до обратния ефект. Затова пък старстно препоръчват промивките чрез анален душ. За целта седнете на ръба на ваната или клекнете. Отвийте горната част на маркуча на душа и го поставете плътно до ануса. Задръжте водата около 15 секунди, след което седнете в тоалетната, за да я изхвърлите от ануса си. Добре е да знаете още, че промиването увеличава чувствителността на аналната лигавица, така че е желателно да се прави поне час преди аналното проникване.

#Опитайте със секс-играчка
Секс-играчката може да се окаже чудесен начин за подготовка на тялото за аналната игра. За разлика от вагиналния канал, който е затворен, аналният е отворен и играчката може лесно да проникне в него. Ето защо има специални анални играчки, чийто дизайн е така устроен, че да не позволява влизането на играчката прекалено навътре в аналния канал. Те са с разширение навън, края на което се хваща с ръка от партньора. В секс магазините ще намерите голямо разнообразие от анални вибратори, анални разширители, анални топчета, анални комплекти и анална козметика.