Данък се бори с наднорменото тегло в Румъния и Германия. Правителството в северната ни съседка въвежда налог върху нездравословната храна. Годишно 10% от държавните разходи на Германия за здраве са насочени за лечение на болести, причинени от затлъстяване. Във Франция преди година дори имаше предложение хората с наднормено тегло да плащат по-високи данъци, тъй като излизат по-скъпо на здравната система.

Едва ли която и да е европейска държава ще си позволи да въведе данък "килограми". По време на дискусиите за справяне с големия проблем, наречен "затлъстяване" обаче, в Белгия и Румъния се чуха подобни крайни идеи. Който с неправилното хранене вреди на себе си, вреди и на здравната система, защото я вкарва в огромни разходи, твърдят защитниците на диетите.

Някои авиокомпании по света вече обявиха, че по-закръглените хора ще плащат по-скъпи билети.

1.5 милиона българи страдат от свръхтегло или затлъстяване. По този показател страната ни е на пето място в Европа. Неправилното хранене и нездравословният начин на живот са основните причини.

Въвеждането на данъци обаче е по-скоро утопия и чиста дискриминация. Хранителният избор е строго индивидуален, но здравословното хранене и двигателната активност могат да бъдат насърчени и направени лесни и достъпни.

Цифрите за Европа са тревожни: 27% от мъжете, 38% от жените и почти 5 милиона деца страдат от затлъстяване. Всяка година броят им нараства с 300 000 - 400 000.

Репортер: Ивайло Везенков