Опасното заболяване, което досега свързвахме най-вече с манекенки, актриси, объркани тийнейджърки и гимнастички, вече е обхванало и мъжката половина на човечеството.

Броят на мъжете, страдащи от анорексия, непрекъснато се увеличава. Към 1990г. само 1 на всеки 10 души с това заболяване е бил мъж. Днес – всеки четвърти анорексик е от мъжки пол.

Причините вероятно се крият във факта, че критериите за красота непрестанно се изменят дори и при мъжете, а момчешкият външен вид  е предпочитан от дизайнери и списания.

Освен това суетата при мъжете не стига до тук – според  femalefirst.co.uk при пластичните хирурзи клиентите от мъжки пол са били с 21% повече само през 2009-а, докато ръстът при жените в същия период е бил само 5%.

Това е притеснително, особено като се има предвид, че анорексията е наистина сериозно заболяване, което изисква от болния много време и усилия, за да го превъзмогне. И често води до смърт.

Да си спомним например френската моделка Изабел Каро, която шокира света с кампанията си против коварната болест, включваща билборди с голото й тяло. Което изглеждаше наистина покъртително.

Тя се бори упорито с болестта си, но почина през декември миналата година. Каро беше висока 164 см., тежеше едва 31 килограма и почина на 28 години.

Затова винаги трябва да помним, че е хубаво да се храним здравословно, а системното гладуване никога не е препоръчително.