Наред със закачливите усмивки, с пискливите радостни възклицания, с възторжените приветствия и жизнерадостни търкаляния наляво-надясно в креватчето, както споделих вече, зачестиха и веселите подритвания на моето бебе с крачета. За жалост обаче, с помощта на новото си умение,

малкият немирник започна да проявява все по-голяма непоносимост към... завивките

Наложи ми се да пренастроя биологичния си часовник така, че през нощта почти на всеки час да се събуждам и да хвърлям по едно око към темпераментния сънливко. А буйните и енергични демонстрации на нетърпимост към одеалцето, предизвикаха у мен естествени майчини опасения за здравето на пакостника. Опасения, които дойдоха да ми подскажат, че е настъпило

време за... закаляване

Пък и както съветват педиатрите, периодът на второто тримесечие, в който се намираме и ние, е най-подходящият за поставяне началото на т.нар. специални закалителни процедури за всяко бебе.

Основните правила за тяхната ефективност са постоянство и последователност. Но никога прилагани преди къпане!

И както се препоръчва от специалистите, стартирах закалителния процес с приомите на т.нар. въздушна баня. Така времето преди масажчетата и гимнастиката, вече е официално посветено именно на

въздушните бани

За тази цел стаята трябва да бъде винаги добре проветрена предварително. Но тъй като е лято, прозорецът е задължително отворен, за да влиза въздух, като внимавам да не предизвикам течение. И така, запретвам ръкави и се захващам за работа.

Първо, оставям бебето събуто по голи крачета в продължение на 5 минути

на стайна температура около 23 градуса. В продължение на 3 дни повтарям процедурата. В следващите 3 дни обаче, единствените артикули върху телцето му са терличките (като през по-горещите дни е дори без тях) и памперса. Продължителността отново е не повече от 5 минути. Постепенно, през три дни, увеличавам времето на въздушната баня с по 5 минути, докато достигна продължителност около 30 минути.

Освободен от нахалните тъкани около себе си, начинаещият "футболист" започна да демонстрира неочаквано голямо удоволствие от процедурата. Рита на свобода, смее се с глас, въргаля се с още по-неудържима страст, енергия и жизнерадост.

Следващият метод за закаляване, към който скоро смятам и ние да прибегнем, е

частичното обтриване

на крачетата и ръчичките с влажно тензухче. Препоръчително е то да се прилага след процедурите на въздушната баня. Едва след шестия месец са позволени и обтривания на цялото телце. За целта са необходими съд с вода, термометърче и вече споменатото тензухено парченце плат или кесийка.

Тя се потапя във водата, чиято първоначална температура е 37 градуса. Изцежда се добре и с леки масажни движения се обтриват стъпалцата отпред и отзад, а после и подбедриците на крачетата в посока отдолу нагоре. Както научих от личния педиатър, през три дни е необходимо само температурата да се понижава с един градус докато стигне 27 градуса.

Слънчевите бани

Всеки изгубен миг разходка е пропусната порция здраве!

Ето защо огромно значение за каляването на бебето са и задължителните разходки навън – през лятото най-малко два часа, поне два пъти на ден в часовете преди 11 и след 16 при температура не повече от 25 градуса.

Нежните утринни лъчи са най-меките и полезни за бебето през този сезон

и разбира се, най-предпочитани от мен като майка. Тук отново важи с пълна сила правилото за постепенността. До 10-12 минути е максималното време, в което крачетата и ръчичките на моето бебе са изложени на пряка слънчева светлина, като редувам слънце с шарена или плътна сянка.

Преди излагането им на слънце обаче, никога не забравям да намажа крачетата и ръчичките му с тънък слой слънцезащитен крем за бебета,

а главичката да покрия с широка шапчица от светла материя

Едва през осмия-девети месец престоят на детето на пряка слънчева светлина може да стигне до 15-20 минути, като отново е за предпочитане редуването на слънце и шарена сянка. А дали ще го оставим в тези минутки единствено по шапчица и гащички е въпрос на личен избор.

Забелязах още, че сънят на малкия поспаланко е най-сладък и спокоен докато е на открито

И не случайно! Тогава именно е най-пълноценен и здравословен, води и до закаляване на горните дихателни пътища. А от там и до увеличаване съпротивителните сили на нашето дете към простудните заболявания.